Zoom

Intresset för tågsemestrar ökar

Andreas Sidkvist | Per Bolund (Miljöpartiet), Susanna Elfors (hållbarhetsexpert) och Örjan Brinkman (ordförande för Sveriges Konsumenter) vid utdelningen av Blåslampan 2018.

Intresset för utlandsresor med tåg har ökat de senaste åren, en trend som bekräftas av SJ. På fredag, den 7 december, arrangerar Vagabond en minimässa om tågsemestrar på Stockholms centralstation. 1173 personer har i skrivande stund anmält intresse på Facebook för att delta.

– Vi vill förenkla för de av våra resenärer som vill åka vidare utomlands med tåg. Därför utvärderar vi de olika alternativ som finns för att erbjuda utländska tågbolags tidtabeller och biljetter på SJ.se. Men det saknas en gemensam standard och därmed tekniska förutsättningar för en enkel och kostnadseffektiv biljettlösning som fungerar i hela Europa, säger Stephan Ray på SJ Press och Public relations.

SJ säljer endast utlandsresor till Danmark och Norge, dit de egna tågen kör. Enligt Ray är det prioriterat för det statliga järnvägsföretaget att möta kundernas ökade intresse för tågresor såväl inom Sverige som utomlands och för att underlätta för utlandssugna tågresenärer har SJ inkluderat information om utlandsresor på räls på en undersida på hemsidan.

– Anslutningar mellan olika europeiska tågbolags avgångar är en komplicerad fråga på grund av olika spårbredd, teknik och regelverk samt att de flesta tågbolag planerar sina tågtidtabeller på egen hand. Vi prioriterar arbetet med att skapa bra och bekväma anslutningar inom Sverige, som är vårt uppdrag, men deltar i de internationella projekt som syftar till att underlätta den gränsöverskridande trafiken, säger han.

Försäljningen av Interrailkort fördubblats i år

Under 2018 har försäljningen av Interrailkort i Sverige gått upp med nästan 50 procent jämfört med föregående år, enligt Silver Rail Technologies som är ansvarar för distributionen av Interrailkort sedan 2015. Speciellt har intresset bland  barnfamiljer ökat.

Fredrik Brändström, chefredaktör på resemagasinet Vagabond, bekräftar att det finns efterfrågan på klimatsmart resande och arrangerar den 7 december evenemanget ”Upptäck världen med tåg” på Stockholms centralstation.

– Vi upplever att det finns ett sug efter tåg. Många vill minska sitt klimatavtryck och flyga mindre, men samtidigt inte sluta resa. Allt fler upptäcker också att det faktiskt finns en tjusning med tåg, bortom själva miljöaspekten. Att låta saker och ting ta sin tid, och få tid att umgås och koppla av.  Själva resan blir lika viktig som att komma fram, jämfört med flyg där det mest handlar om att snabbt bli transporterad till en destination. Tyvärr så är det fortfarande för dyrt och bökigt att ta tåget till utlandet och vi hoppas att den ökade efterfrågan kan leda till en snabb förändring vad gäller detta!

På fredag mellan klockan 7 och 19 kan intresserade ställa frågor om tågresande till såväl Vagabonds redaktion som till följande som finns på plats: EuropaRunt, Grand Tours, Forex Bank, Storytel, Tågbokningen, Snälltåget och Facebookgruppen Tågsemester.

Blåslampan till Facebookgruppen Tågsemester

Miljöentreprenören Susanna Elfors, som år 2014 startade Facebookgruppen Tågsemester, fick i förra veckan konsumentpriset Blåslampan 2018. Intresseorganisationen Sveriges Konsumenter och tidningen Råd och Rön delar ut Blåslampan med syftet är att ”uppmärksamma viktiga insatser inom konsumentområdet och inspirera fler till att verka för konsumenternas bästa”.

Juryns motivering löd: ”I tider då flygandet måste minska är tåget ett självklart val och Tågsemesters över 25 000 medlemmar ger såväl inspiration som blixtsnabba råd. Gruppen kan lika enkelt ta dig igenom den ogenomträngliga djungel det kan vara att hitta rätt biljetter för en europasemester, som att hjälpa dig om du är strandad i Düsseldorf eller missade tåganslutningen i Degerfors. Susanna Elfors kan mycket väl genom sitt initiativ skapat världens mest dynamiska kundtjänst.”

– Gruppen som Susanna Elfors skapat har blivit ett lysande forum där konsumenter hjälper varandra att komma iväg på sin resa och dessutom kan få eventuella problem lösta av andra tågvana personer i realtid, säger Örjan Brinkman, ordförande för Sveriges Konsumenter samt Råd och Rön, i ett pressmeddelande.

– Här har konsumenterna själva tagit makten, när varken företag eller politiker verkar ha hängt med i det intresse som finns för hållbart resande. Tågsemester är konsumentvänlig i flera dimensioner och det är en synnerligen värdig vinnare, fortsätter han.

Fungerar att åka på tågsemester från Stockholm

När Susanna Elfors 2014 kom hem efter en tågsemester med långa resesträckor, många byten, svårigheter vid förseningar och inga fikaraster startade hon Facebookgruppen Tågsemester för att utbyta erfarenheter.

– Det fungerar ganska bra att åka på tågsemester från Stockholm men det vore bättre om det fanns direkta nattåg för resan till Köpenhamn.  När du väl kommer ner i Europa är sträckorna mellan resmål kortare, säger Susanna Elfors.

För cirka ett år sedan växte medlemsantalet exponentiellt, berättar hon. I dag har Facebookgruppen 33 000 medlemmar.

– Då kom en debatt om flygets miljöpåverkan. Till exempel tackade sångerskan Malena Ernman nej till konserter på Nya Zeeland på grund av klimatskäl. Flera kända profiler som Al Gore pratar om klimatet men flyger ganska friskt. För att få till en förändring måste även de som leder arbetet föregå med gott exempel, säger hon.

Nu startar hon företaget Rädda Världen tillsammans med kollegan Andreas Sidkvist. Ambitionen är att göra tågsemester till norm och utveckla tågsemester.nu till en portal för att underlätta tågsemestrande samt på sikt erbjuda egna tågcharterresor. I början av nästa år planerar hon tillsammans med Eva Wrede förlag att ge ut en bok med 25 reseberättelser från Facebookgruppens medlemmar. En resa som Susanna Elfors gjorde i Kroatien finns med bland bidragen.

Interrail Global Pass

Under 2018 har försäljningen av Interrailkort i Sverige gått upp med nästan 50 procent jämfört med föregående år. 
Global Pass är för de resenärer som vill resa i flera olika länder. Passet laddas med ett antal resdagar som måste användas inom kortets giltighetstid. 
Vissa tåg kräver reserverad plats för att få åka med. Andra tåg kräver inte det men kan vara fullbokade och då kan du bara åka om du har platsbiljett.
Priset för Global Pass är från 2134 kronor för 5 valfria resdagar inom 15 dagar (ungdom i andra klass) till 7874 kronor för en månad (vuxen i första klass). 
Interrail Global Pass är giltigt i Belgien, Bosnien-Herzegovina, Bulgarien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Luxemburg, Makedonien, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och Österrike.
Källa: Silver Rail Technologies, Interrail.se