Radar · Nyheter

Konferens för matförnyare

Mångfald i det nordiska skafferiet var temat när projektet Matlust i veckan samlade matprofiler, innovatörer, livsmedelsföretagare och hållbarhetsexperter för en konferens i Södertälje.

De som deltog i tävlingen skulle stå för ”innovativa matprodukter med en bärande råvara från Stockholms län”. Årets vinnare blev ekologiska grönsakspuréer för barn av By Leo. Grönsaker, från Rosenhill på Ekerö, ångkokas och fryses ner i kuber så att portionerna kan anpassas efter portionsstorlek. Juryns motivering:

”För en produkt med hög innovationshöjd till både format och förpackning. De rena smakerna är klockrena med tanke på målgruppen.”

Några andra produkter som deltog i tävlingen var kvass ( jäst, syrlig dryck), nyponmarmelad, chipotle-ketchup, fermenterad salsa, Bredalens äppelcidervinäger, raw vegan shake (hampadryck) och vegansk vitlökskräm.

– Vi vill visa upp potentialen med det som odlas lokalt och regionalt i Stockholmsområdet. Tävlingen Matverk Stockholm syftar till att skapa kontaktytor mellan producenter och förädlare för att skapa produkter tillsammans, säger Ida de Oquiñena, kommunikationsansvarig på Matlust.

Matverk Sverige är enligt Matlust den största produktutvecklingstävlingen för kockar, förädlare och producenter. Under dagen hölls bland annat en workshop om hur baljväxter och cerealier hänger ihop med framtidens utmaningar kring miljö och hälsa.

– Finns inte vegetariskt med på menyn så ifrågasätts du i dag. Vi hade till exempel en workshop med fokus på vilken stor potential som finns inom baljväxter och när det gäller framtagande av produkter från svenskodlade baljväxter, i stället för till exempel soja, så har vi bara börjat.

I familjen baljväxter som går att odla i nordiskt klimat ingår till exempel gula ärtor, bondbönor och gråärter. Bakom konferensen stod Matlust som är ett EU-finansierat projekt där ett mål är att stärka en hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen.