Energi · Kalendarium

Hallå där! …

Svenska FN förbundet | Pekka Johansson, pressekreterare på svenska FN-förbundet.

… Pekka Johansson, pressekreterare på Svenska FN-förbundet som står värd för Sverigepremiären av den prisbelönta dokumentären ”Yasuni Man”

Hur kommer det sig att ni gör den här visningen?

– FN-bion är ett initiativ från FN:s informationscenter i Bryssel, UNRIC, och syftet är att belysa FN-frågor från olika perspektiv med hjälp av film. Satsningen pågår i en rad länder och har varit mycket lyckad med fulla salonger och spännande gäster. I Sverige sker visningarna i samarbete mellan UNRIC, Svenska FN-förbundet och FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Filmen belyser Yasuni-området i Ecuador, och går under namnet ”Yasuni Man”. Var kommer det namnet ifrån?

– Yasuni är den största nationalparken i Ecuador och hem för waorani-folket. I dag rasar en konflikt om oljefyndigheter som har hittats i området. Filmen speglar ett socialt och politiskt människorättsdrama som inkapslar de stora frågor som Sydamerika, västvärlden, Amazonas och waorani-folket står inför.

Efter filmen blir det samtal mellan regissören Ryan Killackey, FN-förbundet och UNDP. Vilka frågor kommer samtalet belysa?

– Det blir ett tillfälle att tala om bland annat företags ansvar för samhällsutvecklingen, Parisavtalet om klimatet, utvecklingsavtalet Agenda 2030 och ursprungsfolks situation. Vi vill förstås också belysa FN:s möjligheter att stödja hållbar utveckling och hållbar tillväxt.

Filmen visas som upptakt inför internationella dagen för mänskliga rättigheter. Vad kommer ni mer att göra i samband med dagen?

– Huvudfokus för oss blir att uppmärksamma FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som fyller 70 år i år. I dag står de mänskliga rättigheterna under hot och vi kommer att uppmana alla att stå upp för mänskliga rättigheter.