Energi · Stockholmskollen

Årets julklapp – en riktig återvinnare

Årets julklapp, det återvunna plagget.

Årets julklapp är utsedd – historiskt har den bestått av nyproducerade prylar, men årets julklapp signalerar en hållbar inriktning eftersom det är en begagnad klapp, det återvunna plagget.

Iklimatkrisens spår och med konsumenternas ökade intresse för hållbara val kan folk lugnt lägga undan all tveksamhet inför att ge bort något gammalt i julklapp. Att en present ska vara ny är absolut inget måste. Gamla saker som nått en så hög ålder att de värderas som antika har varit okej, men det som ”bara är begagnat” har av många ansetts vara tabu att lägga under granen. Årets julklapp legitimerar nu second hand som klapp och second hand-aktörer jublar över utnämningen.

– Äntligen! Det här har vi kämpat för länge. Vi har pratat om att årets julklapp är second hand i flera år och det är på tiden att miljön får spela huvudrollen i utnämningen, säger Caroline Andermatt glatt, vd på Myrorna, Sveriges största och mest välkända butikskedja för second hand.

Instämmer, att det bara är nytt som är ”fint nog” att ge bort är en störande syn. Detta synsätt tillsammans med braskande annonskampanjer och sociala medier som triggar lusten att shoppa och hålla sig med det senaste främjar ohållbar konsumtion och slit-och-släng-mentalitet. Men fler röster höjs om att handla mer hållbart. Som Syre Stockholm berättat om tidigare har Black Friday fått en motvikt i White Monday som uppmuntrar återbruk och tjänster.

Även om många kommer att handla nya saker att lägga under granen känns det väldigt hoppfullt att årets klapp lyfter återbruk.

Att använda något igen är inget annat än det enda logiska, varför ska fungerande saker slängas? Det tvivel som funnits om att det inte är tillräckligt fint med en använd vara begraver vi nu en gång för alla och njuter istället av möjligheten att göra någon glad med en gåva utan att belasta jordens resurser på samma vis som vid nyköp. Att en sparar 11 000 liter vatten genom att köpa ett par använda jeans jämfört med nya är en fin julklapp bara det.

Myrornas hemliga julklapp. Foto: HUI Research AB Foto:
Återvunnen tröja. Foto:
Foto: Myrorna Foto:
Öppna i helskärm
1 / 3

Återvunna textilier

För att en produkt ska kunna bli utsedd till årets julklapp ska den vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året, svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal. Detta enskilt eller tillsammans med att produkten ska representera den tid vi lever i. Det återvunna plagget, plagg som är helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller second hand, uppfyller alla tre kriterierna för årets julklapp.

Årets julklapp fokuserar inte bara på återbruk i form av second hand, utan även på att lyfta nya tekniker. Länge har just textilindustrin varit en stor klimatbov som slukar enorma mängder vatten och det har rapporterats om många kemikalieskandaler där vatten och land har blivit förstört på grund av utsläpp. Dessutom har textilierna varit svåra att ta tillvara på. Att separera olika material för att återvinna dessa har tidigare inte gått men med ny teknologi och större medvetenhet vid tillverkningen har framsteg kunnat göras. Det här gör att vi kan se fler plagg ta plats i handeln som är tillverkade av hållbara, återvunna material.

Även Stockholms Stadsmission gläds åt valet av Årets julklapp. Utöver sitt second hand-utbud har de egna plagg som går under namnet Remake. Det är bland annat skjortor, collegetröjor och sjalar som är lokalt tillverkade i Stockholm av insamlat, återvunnet material.

Förutom klappar så fokuserar Stadsmissionen också på att påminna om att julen kan vara en svår tid för många människor då utanförskap, ensamhet och fattigdom blir extra påtaglig. En uppmuntran om att ge julklappar till utsatta personer och gåvor som går till välgörande ändamål gör att fler kan få chans till en god jul.

Också Myrorna vill uppmärksamma den goda julhandeln och erbjuder för andra året i rad en välgörenhetsjulklapp. Det är en färdiginslagen gåva med hemligt innehåll där allt överskott från försäljningen går till att hjälpa människor som har det svårt.

Caroline Andermatt, vd Myrorna
Caroline Andermatt, vd Myrorna.Foto: Tomas Gunnarsson

Ökad omsättning

Julhandeln 2018 ser ut att innebära ännu ett år med ökad försäljning. Prognosen är en uppgång på tre procent vilket motsvarar en omsättning på totalt 79,7 miljarder kronor under december månad. Kan en del av dessa pengar styras mot bättre behövande och på återvunnet istället för nyköp finns mycket att vinna för vår hårt ansträngda planet.

– Tanken svindlar på hur mycket välgörenhetspotential det finns i den enorma summa som spenderas varje år på julklappar. Om årets julklapp handlades second hand skulle vi ta stora kliv på vägen till ett cirkulärt samhälle, samtidigt som vi hjälper många utsatta i Sverige, säger Caroline Andermatt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV