Radar · Nyheter

Antibiotikareglerna skärps för djur i EU

Johan Bävman/TT | Nu blir det stopp för antibiotika till djur i onödan i hela EU.

Ingen antibiotika till friska djur framöver. I dag har ministerrådet i EU fattat beslut om att skärpa reglerna för antibiotikaanvändning.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är både nöjd och stolt över att EU nu skärper reglerna. Sverige har lobbat hårt för att medicin inte ska ges i onödan, det gäller både under hans ministertid och tidigare, berättar han. Nu har ministerrådet fattat beslutet som på sikt ska minska användningen av medicinen inom hela EU.

– Det här blir en avsevärd skärpning. Man får inte längre rutinmässigt ge antibiotika, och inte längre kompensera bristande djurhållning med antibiotika. Vissa har antibiotika i djurfoder i förebyggande syfte, men det blir inte längre tillåtet, säger han.

För svenska bönder kommer beslutet inte att innebära någon skillnad. Här används inte medicinen på det sätt som nu förbjuds.

– Vi skärpte reglerna redan på 80-talet. Då skrattade andra länder åt Sverige, men det gör de inte längre.

Farorna med antibiotikaresistens är otäcka, berättar han. Nu uppskattas 33 000 personer per år dö i Europa på grund av resistenta bakterier, men problemet ökar.

En brittisk studie har visat att om inget görs kommer siffran att vara tio miljoner om några år. Det är en jättestor global utmaning.

– För svenska bönder innebär dock skärpningen att de nu får konkurrera på samma villkor som andra.

I dag har svenska bönder en stor fördel eftersom vi har så friska djur. Vi ger minst antibiotika, ändå växer svenska grisar snabbast. Vi har visat att vår djurhållning är långsiktigt hållbar, säger Sven-Erik Bucht.

Tvingande regler om tre år

Beslutet om att skärpa reglerna för antibiotikaanvändning har fattats i dag. Beslutet är inte kontroversiellt längre, alla länder förväntas säga ja och bara klubba igenom det.
Reglerna kommer i en EU-förordning, som innebär att alla EU-länder måste följa den.
Om tre år ska reglerna vara införda.
De innebär:
• Antibiotika får inte användas rutinmässigt i jordbruket.
• Antibiotikan får inte heller användas för att kompensera bristande djurhållning.
• Antibiotika får inte ges i förebyggande syfte, exempelvis i foder.
• Tuffare regler kommer också att gälla för import av kött från länder utanför EU beträffande antibiotikaanvändning.
• Vissa typer av antibiotika förbehålls för användning på människor, och kött där sådan medicin getts får inte importeras till EU.
Källa: Regeringen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV