Energi · Stockholmskollen

Vegetariskt för världsmästare

Maria Cruseman | Kocken Gustav Johansson, utvecklar recepten i projektet.

Sveriges Olympiska kommitté (SOK) och Världsnaturfonden (WWF) har dragit igång ett projekt där OS-medaljörer kommer att äta vegetarisk kost. De samlades nyligen på Olympiastadion i Stockholm för att presentera Vego i världsklass som ska visa att hållbar mat även passar personer som tränar på elitnivå.

Det är inte ovanligt att kött förespråkas som kost för att man ska orka träna eftersom det finns en bild av att det är för lite protein i vegetabilisk kost. Så är inte fallet vilket nu ska bevisas i projektet där fem svenska världsidrottare och OS-medaljörer deltar.

Syftet är att visa att det är möjligt för fler att ställa om till en mer hållbar livsstil och samtidigt utmana myter och fördomar om grön kost och träning.

När man idrottar behöver man mer näring och energi än annars och just därför är det viktigt vilken kost som konsumeras. När personer som har dubbelt så stort proteinbehov som genomsnittet ställer om till mer hållbara val kan vi få stora, positiva effekter.

– Därför är den är här förflyttningen med en övergång till vegetabilier väldigt viktig, säger Anna Richert, senior matexpert hos WWF.

Hanna Öberg, olympisk medaljör inom skidskytte och ambassadör för vego i idrott, vid presentationen på Olympiastadion
Hanna Öberg, olympisk medaljör inom skidskytte och ambassadör för vego i idrott, vid presentationen på Olympiastadion.Foto: Anna Velander Gisslén

Mat för elitidrottare

Måltider med mer vegetabilier måste utvecklas för att bli ett alternativ för elitidrottare. Det är knappast nytt att en kan klara att prestera på elitnivå på vegetarisk kost men om det kan göras till en självklarhet har vi mycket att vinna. ”Kan man tillgodose behoven hos en extrem målgrupp kan det inspirera alla”, menar organisationerna.

– För att vego ska vara ett alternativ för elitidrottare behöver vi utveckla det vegetariska köket. Vi är övertygade om att vi kan övervinna de näringsmässiga utmaningar som följer med en grön omställning så att de passar även idrottare med extrema krav på sin mat. Om våra främsta elitidrottare klarar detta så kan alla välja en mer hållbar kosthållning, säger Linda Bakkman, kostrådgivare på SOK.

Livsmedelsproduktionen är det område som har störst påverkan på vatten, biologisk mångfald och avskogning. Därför måste gamla normer utmanas och visa att det här är möjligt. Något en av ambassadörerna som fanns på plats på Olympiastadion när projektet presenterades instämmer i.

– Det är ingen mening att vara i världsklass om det inte finns någon värld. Jag vill visa att det är möjligt för alla att ställa om utan att kompromissa med hälsa eller prestation, säger Hanna Öberg, tvåfaldig OS-medaljör i skidskytte.

Vegoburgare med grönkålschips, grönärtsguacamole, picklade grönsaker och ostsås i fullkornsbröd
Vegoburgare med grönkålschips, grönärtsguacamole, picklade grönsaker och ostsås i fullkornsbröd.Foto: Anna Velander Gisslén

Vegoburgare

Med i projektet för att utveckla recepten är kocken Gustav Johansson. Han fokuserar på att laga ”vanlig mat” där ingen ska kunna säga att det är något konstigt de blir serverade.

En klassiker är då förstås hamburgare som i sitt vegoutförande är gjord på kikärtor och serveras med grönkålschips, grönärtsguacamole, picklade grönsaker och ostsås gjord på bönor, serverat i fullkornsbröd.

Eftersom många av ingredienserna är bönor och ärter, som innehåller mycket protein och är klimatsmarta råvaror, är det en utmaning att få det att smaka riktigt gott.

Kryddor och olika smakkombinationer blir minst lika viktiga som näringsinnehållet för att få med sig idrottarna på detta och få dem att välja en grön kost.

Recepten kommer även att vara beräknade av både SOK:s och WWF:s experter så att de uppfyller alla krav på näring men även att de är miljömässigt hållbara.

Och smaken är en viktig faktor. Även om en del äter bara för näringens skull så krävs det god mat för att få folk att ändra vanor. I synnerhet som vi har normer att kriga mot. Som sagt, kan elitidrottare klara sig på vegomat kan ju vi andra det också.

Linda Bakkman, näringsfysiolog och projektledare för Vego i världsklass hos SOK vid presentationen på Olympiastadion
Linda Bakkman, näringsfysiolog och projektledare för Vego i världsklass hos SOK vid presentationen på Olympiastadion.Foto: Anna Velander Gisslén

OS-ambassadörerna

Fem olympiska medaljörer är ambassadörer för projektet. Det är Charlotte Kalla, längdskidor, Hanna Öberg, skidskytte, André Myhrer, alpint, Max Salminen, segling och Peder Fredricson, ridsport.

OS-ambassadörer

Charlotte Kalla, längd
Andre Myhrer, alpint
Max Salminen, segling
Peder Fredricson, ridsport