Radar · Nyheter

Trafikblockad för klimatet i vägkorsning mitt i stan

Lars Forsgren | Lördagens civil olydnads- aktion i regi av den nya klimatrörelsen Extinction rebellion genomfördes i korsningen vid Kungsträdgården.

Medan Extinction rebellions blockerade fem av de största broarna över Themsen i London i lördags inleddes rörelsens första civila olydnadsaktioner i Sverige. I Stockholm blockerades trafiken i korsningen mellan Kungsträdgården och Strömbron i omgångar under sammanlagt en och en halv timme.

Ett polisuppbåd var snabbt på plats, men även om aktivisterna hotades några gånger av ”lagföring” av högtalarröster var stämningen god. Poliserna var samarbetsvilliga, säger Daniel, en av XR-aktivisterna. Dagens Nyheter citerar en polis som ”tycker att de är en frisk fläkt och har ett bra syfte, vilket är att lyfta fram miljöproblematiken vi har framför oss. Det blev inte stökigt, det är vi nöjda med.”

Aktivisterna slog sig ner i stolar på övergångsställena, dansade och sjöng. Andra informerade de blockerade bilisterna och några, bland dem den välkända skolstrejkande Greta Thunberg, bjöd på pepparkakor. Sebastian, en annan aktivist, meddelade i sin högtalare att detta inte var riktat enbart mot bilismen.

– Vi som sitter här och omges av poliser är de normala. Vi reagerar till försvar för livet.”

Själva aktionen var hemlig för de flesta deltagarna som i stället följt anropet på Facebook och samlats på Mynttorget. Ett antal appeller inledde samlingen.

– Klimatförändringarna har varit kända under hela mitt jävla liv. Det är 50 år sedan oljebolagen insåg vad som var på gång. Men vi har inga vänner bland företagsledarna och politikerna. De hindrar de nödvändiga grejerna. De sitter fast i ett fossilmissbruk, sa artisten och debattören Stefan Sundström.

En av initiativtagarna till det svenska upproret, Janine O’Keeffe, knöt an till samma tema:

– Det är 40 år sedan politikerna fick information om den globala uppvärmningen. Men här har vi haft tio regeringar av alla politiska färger och ingen av dem har förstått vad som måste göras.”

Företagsledarna och politikerna sitter fast i ett fossilmissbruk, påpekade artisten och debattören Stefan Sundström
Företagsledarna och politikerna sitter fast i ett fossilmissbruk, påpekade artisten och debattören Stefan Sundström.Foto: Lars Forsgren

Mycket tyder på att Bo Thorin, en annan av de svenska initiativtagarna, har rätt när han säger att ”massor av människor känner att allt vi har försökt hittills för att skapa en omställning har varit ineffektivt. Tiden rinner ut och vi behöver mer kraftfulla åtgärder.” På bara några veckor efter den första stora aktionen i London har Extinction Rebellion fått efterföljare i tjugo länder. Förutom i Stockholm är rörelsen i Sverige igång i Göteborg, Skåne och Uppsala.

Även om klimatopinionen nu växer är den fortfarande i hög grad tyst och osynlig. De mest uppmärksammade protestdemonstrationerna i lördags samlade 250 000 människor i Frankrike. De protesterade mot höjda bensinpriser.