Energi · På gång i Stockholm

Hallå där! …

Privat | Malin Örthagen är en av tre ansvariga för Hermans vegojulmarknad.

… Malin Örthagen, serveringsansvarig och en av tre projektledare för restaurang Hermans vegojulmarknad.

Ni är kända för er vegomat men marknadens utbud kommer att bestå av mer än mat?

– Ja, den kommer att innehålla allt möjligt roligt, alltihop veganskt och det mesta även ekologiskt. Utöver Hermans kommer 14 andra utställare med olika inriktning, mest lokala småföretag.

Vilken typ av utställare kommer det att finnas på marknaden?

– Det var jättestort intresse att vara med så vi har kunnat välja och därmed skapa en så stor variation som möjligt. Det kommer att finnas kokböcker, praliner, skönhetsprodukter, handgjorda ljus och accessoarer … Perfekt julklapps-shopping!

Varför gör ni som restaurang detta?

– Vi har i många år pratat om att börja med events i kombination med middag, men när vi diskuterade det igen i höstas kom den här idén upp. Vi har ju en så fin trädgård och det känns kul att utnyttja den lite även vintertid. Kanske blir det mer, att ha en vårmarknad också för att inviga uteserveringen i vår.

Behövs det verkligen en julmarknad till?

– Ja, vi tycker det är hög tid att Stockholm får en helt vegansk marknad! Julmarknader innebär i regel mycket animaliska produkter, både bland det ätbara och bland traditionellt hantverk av exempelvis ull och skinn. Så en helt växtbaserad marknad känns välbehövligt för konsumenterna. Ur ett större perspektiv vill vi hjälpa till att sprida budskapet om en grönare jul generellt, för planetens skull.

Upplever du att intresset för vego har blivit större och spridits till mer än kosten?

– Intresset för veganskt har ju blivit mycket större senaste åren. Främst handlar det om mat men för många blir det till en livsstil som handlar om hälsa, etik och vår planet, där hela livet blir växtbaserat!

Vilken är din favoritjulmat?

– Det är Hermans julbord, en vegansk feast med bland annat skagenröra, julskinka, sill, Janssons frestelse, ostbricka och dessertbuffé.