Radar · Nyheter

Sista rycket för att skörda svamp och äpplen

Henrik Montgomery/TT | Smaka, om de är goda, plocka ned dem så fort det går, råder äppelexperten.

Både svamp och frukt finns kvar att hämta, men snart är vintern här. Runtom i trädgårdarna hänger fortfarande massor av vackra, röda äpplen kvar på träden. Går de möjligen att använda, eller är det kört så här sent på hösten? Smaka och pröva, råder äppelkännaren Görel Kristina Näslund.

– Det gör ont i mig att så många vackra äpplen hänger kvar. Det är framför allt Cox pomona, ett väldigt gott äpple. Jag tycker att man ska ta ned ett par äpplen och smaka på dem. Om de är prima ska man ta ned alla så fort som möjligt, säger hon.

Just de röda Cox pomona-äpplena är väldigt hållbara, berättar hon. De klarar oftast en liten köldknäpp utan att tappa i smak. De bör kunna sparas minst till nyår, om de plockas ned och lagras fint nu, tror hon.

– Det är ett riktigt juläpple. Stort, rött och riktigt sensuellt. Sorten är orättvist misskänd, för att många plockar det för tidigt. Då smakar det inte så gott, det behöver ligga ett par veckor och mogna fram. Likadant är det med sorten Cox orange, det behöver också eftermogna. Men den kunskapen har vi förlorat.

Men även om både Cox pomona och Cox orange, som är sena sorter, brukar hålla sig ovanligt länge så kan vi inte räkna med samma hållbarhet i år, förklarar hon.

– Den heta sommaren har gjort att alla äpplen var så tidiga, och det har också påverkat hållbarheten. 

Även äpplen som fallit till marken går att ta vara på.

– Det går att musta äpplen, även om de har små skador. Fallfrukten behöver förstås sköljas ren från jord, men den går att använda.

Många musterier har fortfarande öppet.

– De hade en sådan enorm rusch i år när det var så mycket frukt, men det finns nog de som fortfarande tar emot, säger Görel Kristina Näslund.

För den som vill fylla på sitt svampförråd finns fortfarande en hel del att hämta i skogarna, berättar svampexperten Klas Jaederfeldt.

– Jag har inte varit ute själv nu, men nog finns det trattkantareller i skogarna. De klarar åtminstone ett par köldknäppar.

Om trattkantareller frusit så går det bra att plocka dem ändå, berättar han.

– Man kan lägga dem direkt i frysen från skogen, eller laga till dem. Men om man plockar dem frusna ska man inte vänta med att ta hand om dem.

Det finns också goda chanser till att hitta andra sorters svamp i skogarna.

– Svampen bryr sig inte om årstider. Jag har plockat blåmusseron i januari, säger Klas Jaederfeldt.

Vintern i antågande

Efter den milda hösten är vintern nu på väg. I veckan kommer det bli allt kallare, och till nästa helg ser det ut att bli minusgrader, särskilt i de södra delarna.
Äpplen klarar ofta någon liten köldknäpp, men kan tappa smak och hållbarhet.
Källa: SMHI och pomologen (äppelkännaren) Görel Kristina Näslund