Zoom

Manifestation till minne av de som fallit offer för transfobiskt våld

Revolutionär Pride Stockholm | Revolutionär Pride Stockholm gick i Pridetåget i somras.

Idag, 20 november, är det Transgender Day of Remembrance.
– Vi arrangerar en minnesstund för de som har fallit offer för transfobiskt våld under det senaste året, säger Linnea Andersson, talesperson för Revolutionär Pride Stockholm.

Ordet trans är latin för överskridande, enligt Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL. Transperson är ett paraplybegrepp med undergrupper och det går att vara transperson på många olika sätt. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.

Under 2018 har 309 personer mördats eller begått självmord i världen som ett resultat av transfobisk våld, enligt Transgender Day of Remembrance (TDOR), som årligen sammanställer en lista. Även om inte samtliga personer identifierade sig som transgender var våldet kopplat till att de var transpersoner.

– Officiellt finns det ingen statistik över hatbrott mot transpersoner. I juni i år lades det ett lagförslag för att tydliggöra detta. Att det inte har funnits tidigare är målande för hela situationen om våld och hat och dessutom osynliggörandet – att vi inte ens pratar om det, säger Linnea Andersson, talesperson för nätverket Revolutionär Pride Stockholm.

Rita Hester

Transgender Day of Remembrance uppmärksammas den 20 november sedan 1999. Dagen tillkom till minne av den afroamerikanska transkvinnan Rita Hester, som mördades den 20 november 1998, enligt RFSL.

Linnea Andersson berättar att manifestationen, som Revolutionär Pride Stockholm har tagit initiativ till i år, inleds klockan 19 i Stockholm med tal i Tessinparken, där samtliga namn på de som har fallit offer för våldet under året, ska läsas upp. Därefter blir det ett gemensamt fackeltåg som avslutas med att tända ljus.

– Vi har valt att lägga manifestationen i närheten av den amerikanska ambassaden för att uppmärksamma ett nytt lagförslag som går ut på att ta bort möjligheten till att byta juridiskt kön i USA, vilket vore ett enormt bakslag för alla transpersoners möjligheter att leva i USA.

Enligt Revolutionär Pride Stockholm görs det i dag försök att motarbeta tidigare diskrimineringslagar och omöjliggöra ändring av juridiskt kön i USA. Därför är det viktigt att på olika sätt uppmärksamma transpersoners levnadsvillkor.

– Revolutionär Pride Stockholm har under tre år arrangerat ett alternativ till Prideveckan i Stockholm. Vårt nätverk uppstod ur en kritik mot Pridefestivalen och den pinkwashing som sker där, säger hon.

Pinkwashing

Hon förklarar att Pinkwashing är företag som i sin marknadsföring framhäver sig som hbtq-vänliga för att plocka poäng hos nya målgrupper och menar att ställningstagandet som företagen gör är vagt och inte bidrar till att stärka hbtq-personers rättigheter.

– I vissa fall blir det en uppenbar dubbelmoral, till exempel när Youtube och Google går i Pridetåg samtidigt som de censurerar videor med hbtq-innehåll. Många klistrar bara på flaggan på en produkt.

Prideflaggan är en populär symbol inom hbtq-rörelsen. Flaggans färger: rött, orange, gult, grönt, blått och violett ska återspegla mångfalden inom rörelsen.

Hon understryker att Transgender Day of Remembrance uppmärksammas internationellt på många platser i världen.

– Det är viktigt att prata om transpersoners levnadsvillkor i Sverige men också vad som sker i världen. Sverige utvisar till exempel hbtq-personer till länder där de riskerar att förföljas eller tvingas leva resten av sina liv i garderoben för att överleva.

Manifestationen i Stockholm går under rubriken ”Mourn the dead fight like hell for the living”.

– Utöver att sörja de som har drabbats handlar manifestationen om att vi vill åstadkomma en förändring. Därför måste vi organisera oss och kämpa för det tillsammans, säger hon.