Energi · Stockholmskollen

White Monday tar upp kampen med Black Friday

Natalia Susperreguy | Leksaksbyte hos Retoy.

Julen närmar sig och med den uppmaningar om shopping. Det hela kickas igång med Black Friday, en dag där butikerna vill ta handeln till nya nivåer. Konsumtionshetsen triggas av braskande reaskyltar. Men det finns de som vill stoppa köphetsen och vill flytta fokus från konsumtion till tjänster och återbruk.

Den 23 november är det Black Friday, konsumtionsdagen som ursprungligen kommer från USA och infaller dagen efter Thanksgiving, den fjärde torsdagen i november. Den här dagen har blivit USA:s största shopping- och readag och ses som starten för julhandeln.

Uttrycket sägs härröra från att det är nu som affärer och företag kan börja se en vinst för året, alltså siffror som går från röda till svarta i bokföringen. Om detta stämmer är oklart. Enligt Wikipedia härstammar uttrycket ursprungligen från Philadelphia och beskrev den stora trafik- och fotgängarökningen som kom dagen efter Thanksgiving. Oavsett detta har begreppet importerats till Sverige där den svenska handeln givetvis har hängt på och bombarderar oss med reaerbjudanden.

Foto: Gorm Kallestad/TT
Foto: Gorm Kallestad/TT

Cirkulära alternativ

Alla är tack och lov inte lika förtjusta i Black Fridays reahets. På en klimatkrisande planet känns det tämligen unket med dessa hysteriska dagar och som motreaktion till detta har White Monday lanserats.

Denna dag infaller måndagen före Black Friday, i år alltså den 19 november. Syftet med dagen är att lyfta fram cirkulära alternativ som motpol till den nykonsumtion och köphets som fredagen uppmanar till.

Under White Monday kommer företag som erbjuder delnings- och cirkulära tjänster att tillsammans sprida information om alternativa köpval. De vill på det viset göra det enkelt för för personer att laga, hyra och återanvända saker istället för att köpa nytt. Ett schyst val, som de uttrycker det.

Den här uppmaningen är både välkommen och välbehövlig. Hur många har inte sagt att ”jag kan inte stå emot de lockande priserna”? Med ökad information om olika sätt att laga eller hyra saker kan förhoppningsvis folk upptäcka att det kan bli ännu billigare än vad de utreade produkterna är. Marknadsplatser som Tradera och Blocket är med, liksom många företag som arbetar med att återbruka. Emmaus vid Slussen och Bye buy baby vid Fridhemsplan är ett par exempel.

Många har svårt att motstå rean och storhandlar under Black Friday
Många har svårt att motstå rean och storhandlar under Black Friday.Foto: Jon Olav Nesvold/TT

Digitala plattformar

Den digitala utvecklingen ökar tillgängligheten på tjänster som på olika sätt bidrar till att ta vara på resurser. Ett effektivt sätt att minska konsumtion är att dela med sig. Det är många produkter runt omkring oss som vi använder sällan eller så kort tid att andra lika väl kan ta del av dem. Nya exempel kommer titt som tätt, här handlar det om att hjälpas åt att tipsa och påminna varandra om olika lösningar för att sprida det goda ordet.Och det är exakt vad White Monday handlar om.

Hygglo som erbjuder möjligheten att hyra eller hyra ut saker och Retoy, som är en plats där barn byter och lagar leksaker är ett par andra exempel på företag som anslutit sig till konceptet. Retoy ger inte bara möjlighet att återbruka leksaker utan lär även ut hållbar konsumtion till barn och deras vuxna vid olika träffar som sker runt om i staden.

Foto: Jon Olav Nesvold/TT
Foto: Jon Olav Nesvold/TT

Nya kunskaper?

Den 23 november får många av stockholmarna sin lön. Förhoppningsvis har många redan sett till att lösa sina främsta behov på White Monday och där fått nya kunskaper om cirkulära konsumtionsmöjligheter.

På så vis kan en slippa att lägga pengarna på (dumma impuls-) köp på fredagen. Det vinner både planet och plånbok på.