Radar · Nyheter

Kritik mot stängning av akutboende för unga

Giovannis akut- och korttidsboende på Södermalm har drivits av Stockholms stad i årtionden men nu föreslår Stockholm stad att det ska läggas ner.

Här placeras barn och ungdomar av socialtjänsten, antingen till följd av hedersproblematik, familjekonflikt, vårdnardstvist eller på psykosocial problematisk grund. På senare år har boende även gett ensamkommande ungdomar tak över huvudet.

Nu föreslår Stockholms stad att boendet ska stängas våren 2019. Socialförvaltningen anser att beläggningen för boendet är för låg och ungdomar ska i stället placeras vid andra enheter. Anställda på Giovannis är kritiska och skriver i ett brev till socialnämnden att en nedläggning medför stora risker: ”Att splittra en verksamhet för den grupp ungdomar som är mest utsatt, är ett stort risktagande och långt kostsammare på sikt”, skriver de anställda.

Socialborgarråd Jan Jönsson från Liberalerna försvarar förslaget och pekar bland annat på en minskad efterfrågan på platser för ensamkommande barn och unga. Jackie Nylander, ersättare i socialnämnden för Vänsterpartiet, har själv bott på Giovannis en tid på 1960-talet och är kritisk till förslaget som i praktiken skulle placera 13–20-åringar tillsammans med vuxna med tyngre problematik:

– Man skär på fel ställen. Den här verksamheten ska egentligen utökas. Man ska inte slå sönder sådan verksamhet, för det bygger man inte upp igen, säger han till DN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV