Zoom

Våldsförebyggande arbete i skolan – tema på Stockholmskonferens

Evelina Rönnbäck | På Mänskliga Rättighetsdagarnas utställartorg går det att möta ett 80-tal organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter i praktiken.

I år är Stockholms stad värd för MR-dagarna, som äger rum den 15-17 november på Stockholmsmässan. Jan Jönsson (L), Stockholms stads nytillträdda socialborgarråd, ska medverka på ett seminarium om hur skolan kan förebygga våld.

Från Mänskliga Rättighetsdagarna, MR-dagarna, beskrivs konferensen som ”en mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker, ideellt engagerade och andra som arbetar med eller vill lära sig mer om mänskliga rättigheter”. Syftet är att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta upp dem på den politiska dagordningen.

Årets tema är ”Rätten till ett liv fritt från våld”. Konferensen, som drivs utan vinstintresse, är ett samarbetsprojekt mellan bland annat Bris, Demokrati Akademin, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter och Sensus studieförbund.

Flera av Stockholms stads verksamheter arbetar mot våld i olika former och staden arrangerar flera seminarier på temat, skriver värden Stockholms stad. Till exempel vill staden uppmärksamma arbetet mot våld i skolan och hur staden stöder unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.

Från rektor på Botkyrkaskola till stadshuset

Jan Jönsson, tidigare rektor på Karsby International School i Botkyrka, ska medverka på ett seminarium med rubriken ”Skolan kan förebygga våld! Men vem hjälper skolan?” Han lämnade för en månad sedan arbetet som rektor för att anta uppdraget som Stockholms stads socialborgarråd.

I samband med det skrev han på Facebook: ”Jag har varit rektor på Karsby International School i Norsborg i nästan 5,5 år och ni, elever och personal är de som har varit min drivkraft för att orka stiga upp 4:45 varje morgon. Vi har gjort en fantastisk resa tillsammans med förbättrade resultat och ett våldsförebyggande arbete som är känt i hela Sverige.”

År 2015 tvingades Jan Jönsson att ta till akuta åtgärder för att kunna hålla skolan öppen på grund av det eskalerande våldet men år 2018 blev 80 procent av pojkarna behöriga till gymnasiet, ett lyft från 44 procent året innan, enligt Stockholm Direkt.

Vill du ge exempel på hur ni på din tidigare skola arbetade förebyggande mot våld?

– Karsby International School jobbar med det våldsförebyggande programmet Mentors in violence prevention (MVP) med ledarskapsutbildning för elevmentorer i åk 9. Skolan har ett konsekvent rapporterings- och uppföljningssystem för kränkningar, och ger också kompetensutveckling till lärare och fritidspersonal kring normkreativt förhållningssätt och samarbetsövningar i klasserna. Allt sker i nära samarbete mellan skolan, socialtjänsten och polisen, säger Jan Jönsson.

Våld i nära relationer och extremistiskt våld

Karsby International School och två andra skolor i kommunen inledde ett nära samarbete med socialtjänsten där personal från socialtjänsten vägledde och stöttade lärarna och fritidspersonalen i skolornas arbete.

Ska du fortsätta med våldsförebyggande arbete i din nya roll? Om så, på vilket sätt?

– Stockholm har sedan en tid tillbaka drabbats av allt för många skjutningar. Dessutom finns ett allt för utbrett hedersrelaterat våld och förtryck och tillsammans med annat våld i nära relationer och rasistiskt och extremistiskt våld begränsas människors frihet på ett mycket påtagligt sätt. Därför är våldsförebyggande arbete mycket viktigt för mig i min nya roll. Stockholm kommer att fortsätta utveckla MVP på fler av stadens skolor.

På MR-dagarna finns programpunkter om 60 eller 90 minuter, miniseminarier på öppna scener och ett torg med ungefär 80 utställare. Margot Wallström (S) medverkar i en extrainsatt programpunkt. I egenskap av utrikesminister har hon lett Sveriges arbete i FN:s säkerhetsråd och hon ska prata om utmaningar och framgångar som den svenska representationen har mött under mandatperioden.

– Jag kommer att ge min syn på situationen i världen vad gäller mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer och redovisa hur Sverige arbetat för att stärka dessa under de senaste åren. Sverige ska vara en stark röst i världen till försvar av de mänskliga rättigheterna. Vi ska också vara en stark partner till de civilsamhällesrepresentanter som försvarar de mänskliga rättigheterna och som samlas för MR-dagarna, säger Margot Wallström på MR-dagarnas webbplats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV