Radar · Nyheter

Stockholms befolkning växer

Christine Olsson/TT | De närmaste tio åren väntas befolkningen i Stockholms län öka med nästan 350 000 personer.

Nästan 350 000 personer fler kommer att kunna kalla sig stockholmare under de närmaste tio åren. Men Stockholm växer snart inte längre på övriga Sveriges bekostnad – år 2027 beräknas fler flytta från än till Stockholmsregionen, skriver Dagens Nyheter.

I genomsnitt blir stockholmarna 94 personer fler varje dag. I den takten beräknas folkmängden i länet ha ökat till 2 652 200 personer år 2027. Det är en ökning med 15 procent, visar landstingets nya befolkningsprognos.

– Det är en lite avtagande, men fortfarande väldigt snabb ökning. Det som är säkrast i prognosen är att vi får fler äldre. Det måste vi ta höjd för, men det ser inte ohanterligt ut, säger landstingsrådet Gustav Hemming (C), som har ansvar för regionplanering till DN.

Tidigare har Stockholmsregionen växt på övriga landets bekostnad – en föreställning som var mer sann för 50 år sedan än i dag, skriver tidningen. År 2027 beräknas i stället ett inrikes flyttningsunderskott på 267 personer, det vill säga att fler flyttar från än till Stockholmsregionen.

Flyttningsunderskottet mot övriga landet kan öka ännu snabbare om man inte löser bostadsfrågan, enligt Gustav Hemming.

Av dem som invandrade till Sverige under 2017 bosatte sig 27 procent, 38 600 personer, i Stockholms län. Sverigefödda som återvände var den största invandrargruppen. Därefter kommer födda i Indien och på tredje plats födda i Syrien.