Radar · Nyheter

C-besked stoppar Kristersson som statsminister

Pontus Lundahl/TT | Centerns partiledare Annie Lööf (C) intervjuas utanför SVT i Stockholm.

Centerpartiet kommer att rösta nej till Ulf Kristersson. Annie Lööfs besked blir spiken i kistan för M-ledaren – riksdagen kommer inte att godkänna honom som statsminister.
– Det politiska systemet är på väg att implodera, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholm universitet.

Allianskollegorna Liberalerna har redan sagt att partiet kommer att rösta nej i statsministeromröstningen i riksdagen i morgon, och nu ger också Centerpartiets ledare Annie Lööf samma besked.

– Ja, Centern kommer att rösta nej och det är för att inte ge Sverigedemokraterna inflytande, säger Lööf i TV4:s Nyhetsmorgon.

Sedan tidigare har även de rödgröna sagt att de kommer att rösta nej till Kristersson.

Moderatledaren Ulf Kristersson vill helst bilda en regering med hela Alliansen, men bara Kristdemokraterna har tackat ja. Centern och Liberalerna vill inte sitta i en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

– Jag tycker att det är rimligt att hitta en lösning mellan de sex partier som finns mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

TT: Kan du tänka dig att bli statsminister?

– Jag tror faktiskt inte att Sverige behöver fler statsministerkandidater nu. Vi behöver i stället ha fokus på det politiska innehållet. Det jag har sagt till talmannen är att jag skulle vilja ta över sonderingsuppdraget för att se om man kan hitta mellanvägar mellan Alliansen och de rödgröna.

– Vi behöver gå in i sakpolitiska förhandlingar över blockgränsen för att se till att Sverigedemokraterna inte får inflytande.

TT: Är det här slutet för Alliansen?

– Jag ser det inte så. Alliansen ligger kvar på bordet, men det jag ser som mitt uppdrag nu är att söka stöd över blockgränsen.

Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholm universitet, har förutsättningarna för ett fortsatt Allianssamarbete nu ytterligare försämrats.

– Alla partier säger att de vill fortsätta med Allianssamarbetet samtidigt som de agerar på ett sätt som för en utanförstående person ter sig ganska obegripligt om ambitionen är att hålla ihop Alliansen.

Det är väldigt svårt att se ett scenario där Alliansen kommer ur den här processen som en fortsatt sammanhållen allians, säger han.

Möller säger att Lööfs ambition att hålla SD borta från inflytande kräver samarbete över blockgränserna, vilket hittills inte visat sig görligt. Och han tror inte att det går att både hålla ihop Alliansen och få till ett blocköverskridande samarbete.

– Det vi ser är ett uttryck för att det politiska systemet just nu är på väg att implodera, säger Tommy Möller.

Om alla röstar som de utlovat blir Kristersson den förste statsministerkandidat som inte godkänns av riksdagen. Talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister. Röstas alla ned av riksdagen ska extraval utlysas.

Vad händer nu?

14 november:
Riksdagen röstar klockan nio om Ulf Kristersson som statsminister. För att bli vald måste han få färre än 175 röster emot sig.
15 november:
Om Kristersson blir vald till statsminister, kommer han att lägga fram sin regeringsförklaring i riksdagen och presentera sina ministrar. Därefter sker skifteskonselj på Slottet, då regeringsskiftet formellt sker.
Övergångsregeringen presenterar budgetpropositionen. Om Kristersson blir vald ställs debatten in och flyttas till den 12 december, då riksdagen ska besluta om budgetramarna.
Röstas Kristersson ned den 14 november hålls budgetdebatten som planerat.
Källa: Riksdagen