Radar · Nyheter

Tältande nyanlända fördes bort av polisen

Den grupp nyanlända som i brist på bostäder tältat i Solna har nu förts bort. Det var för en vecka sedan som cirka 15 personer slog upp tält utanför sina gamla bostäder vid Bredkilsbacken i Huvudsta. För två år sedan var de nyanlända och fick hjälp, men nu är det deras ansvar att hitta bostad, enligt Solna kommun.

När deras tillfälliga bostadskontrakt gick ut vräktes de från modulbostäderna. Men det råder campingförbud i detaljplanerat område, och polisen informerade under helgen att de måste riva tälten. Under vintern väntas över 100 personer sägas upp från sina tvåårskontrakt i Huvudsta, rapporterar Mitti.

En person, bland flera, skriver kritiskt på Solna stads Facebooksida: ”Hur kommer det sig att Solna Stad inte har någon ’tak över huvudet’-garanti för denna utsatta grupp? Varför väljer ni att tolka lagen till deras nackdel i stället för att som i exempelvis Stockholms kommun, Järfälla och Botkyrka välja att ta ansvar för att människorna ska få en ärlig chans att komma in i samhället?”

Staden svarar att korttidskontrakten är ett politiskt beslut och att socialtjänsten kan erbjuda insatser när det gäller akut hemlöshet.