Glöd · Ledare

Inte ett Jas-plan till Bolsonaro

Lagom till halloween valde brasilianerna en ny president som är för tortyr och tycker att våldtäkt är något en kvinna kan göra sig förtjänt av genom att vara snygg nog. En ny president som anser att en far borde ge sin son en örfil om han börjar verka gay. En ny president som utlovar skräckvälde.

När halloween var över och pumporna blivit paj borde Jair Bolsonaro ha försvunnit bland de andra skräckattiraljerna. Men han finns kvar och tillträder som president den 1 januari 2019.

På Facebook uppmanar hans partikamrat Ana Campagnolo elever och studenter att ange lärare som säger något negativt om hans valseger. Själv vill han bestraffa obekväma medier och hans enda kritik mot militärdiktaturen är att de inte dödade tillräckligt många oliktänkande.

Jair Bolsonaro har sina starkaste fästen bland jordägare, vapenfabrikanter och evangelister. Det är inte så förvånande med fri skövling i Amazonas, gruvor på ursprungsbefolkningarnas områden och mer vapen och bigott dubbelmoral åt folket på programmet.

Men 55,5 procent av de brasilianska väljarna – vad ser de hos Jair Bolsonaro? Har de egentligen valt honom eller snarare valt bort det socialdemokratiska partiet, som har haft problem med korruption och vars ledare ”Lula” da Silva sitter i fängelse för mutbrott?

De väljare som uttalar sig i media talar om att han har lovat att stoppa korruptionen och slå ner på brottsligheten. De vill ha ordning och trygghet, och det paradoxala i att då välja en ledare som gillar våld och förföljelse tycks inte ha slagit dem. Några talar om Bolsonaro som en gudsgåva – vilken gud som nu skulle ge världen en ledare som är som Donald Trumps elaka lillebror.

Trump är förtjust över valet och har skrivit till Bolsonaro att de har liknande värderingar och att han ser fram emot samarbetet. Marine Le Pen, Matteo Salvini och Benjamin Netanyahu har gratulerat hjärtligt.

I Sverige skriver althögerns medier triumferande att Bolsonaro med sina ”icke-PK” uttalanden har vunnit över vänstern. Och även om Jimmie Åkesson inte har uttryckt sig lika våldsamt och hatiskt som han är det där, i den yttersta högern, som Bolsonaro har sina likar.

Det är svårt att säga vad som är värst med det brasilianska valresultatet. Men i en analys i Dagens Nyheter skriver Björn Wiman att ”på inget annat område kan dock Jair Bolsonaro ensam åstadkomma så mycket universell skada som när det gäller klimatet”. Han har hotat att lämna Parisavtalet och han vill lägga ner miljödepartementet. Och framför allt vill han alltså släppa Amazonas fritt för skövling – den enorma regnskogen som ännu slukar en stor del av koldioxidutsläppen i världen.

Vad kan vi göra åt saken, om Bolsonaro vill sälja ut vår framtid? Till att börja med kan vi sluta oss samman och ta avstånd. Alla demokratiska länder i världen och alla som ser värdet av att försöka bromsa klimatkatastrofen istället för att accelerera den måste säga nej. Dra sig ur alla affärer och alla samarbeten, vända sig mot Brasilien som mot Sydafrika under apartheid.

För Sveriges del handlar det om handel med vapen och krigsmateriel. Saab har ett kontrakt med Brasilien enligt vilket 36 Jas-plan ska levereras mellan 2019 och 2024. Den svenska staten har enligt Svenska freds lånat ut mer än 40 miljarder för att Brasilien ska kunna köpa planen och regeringen har hjälpt till att få igenom affären. Men även om det någonsin hade varit okej att sälja stridsflygplan till någon skulle det ändå vara dags att backa nu. Vi behöver bara en regering som kan och vill fatta beslut. Det borde vi väl kunna fixa före årsskiftet.

Ett utskott i EU-parlamentet vill att flyktingar ska få ett särskilt asylvisum för att söka uppehållstillstånd i EU-länder.

Ovetenskapliga AI-lögndetektorer ska användas mot icke-EU-medborgare vid EU:s gränser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV