Energi · På gång i Stockholm

Hallå där! …

Moa Karlberg | Fredrik Olausson.

… Fredrik Olausson, projektkoordinator Förnyelselabbet på Svid, Stiftelsen svensk industridesign, som arrangerar en frukost om social innovation och systemförändring.

Förnyelselabbet, vad är det för labb?

– Vi är snälla provokatörer som hjälper till att skifta perspektiv. Genom att skapa möten mellan aktörer och användare, och med designpraktik samla in upplevelser och behov, kan vi tackla samhällsutmaningar ur flera perspektiv. Vi gestaltar framtidsprototyper för att förstå hur och vad vi ska agera på så att samhällets medel kan användas för en positiv samhällsutveckling.

Seminariet handlar om social innovation och problemlösning med fokus på systemförändring. Vad handlar detta om mer konkret?

– Ett system är perfekt designat för att producera ett visst resultat. Gillar vi inte systemets resultat behöver vi göra något för att förändra systemet. Vi kommer att prata om hur vi kan hitta ingångar i system som ger störst långvarig effekt i att göra just detta.

Joeri van den Steenhoven som har arbetat med social innovation internationellt är inbjuden, vad kan vi lära av hans metoder?

– Våra tidigare samtal har handlat mycket om de små akupunkturiska nålsticken – var kan vi fokusera våra insatser för största möjliga effekter? Jag fortsätter där och lär ut mer om hur vi kan skapa hävstänger till systemförändring, sätt att sprida och forma ett diskussionsunderlag för kollektivt lärande om system, transformation och design. Det är viktigt att skapa förståelse hos både mottagare och utförare av vad det är och kan vara i en svensk kontext.

Vad anser du är vår största utmaning gällande social innovation i dag?

– Stor del handlar om skalbarhet och effektmätning av sociala innovationer kopplat till systemförändring. I testarenor kan vi testa, göra om och testa igen, tillsammans med målgruppen och över sektorsgränser, vilket tar bort ovissheten och minskar riskerna. Men det måste finnas förutsättningar att växla upp verksamheten för att nå systemförändring. Här blir det viktigt att få med lednings- och styrningsperspektiv på frågan. Då blir vi bättre på att ta vara på våra sociala innovationer och att låta dem göra skillnad i människors liv!