Energi · Stockholmskollen

Guldråttan spred sin vegovision

Djurens rätt | Köksteamet på Globala gymnasiet i Stockholm var årets vinnare av Djurens Rätts utmärkelse Guldråttan.

Ännu en gång har Vegovision gått av stapeln i Stockholm. En mässa fullmatad både med utställare och talare som peppar och informerar om nyheter och fördelar med vegansk kost och veganska produkter.

Att äta eller konsumera veganskt är lika positivt för vår hälsa som för djurrätt och klimat och allt fler visar intresse för detta val. På mässan var många av dem på plats för att provsmaka och testa det som kommit, men även det som komma skall.

Den klassiska glassen Magnum kom tidigare i år i vegansk skepnad och kunde provsmakas på årets Vegovision. Även glasstillverkaren Tre vänner var där och lät besökarna hugga in på ett par av deras veganska smaker. Besökarna kunde också delta i en omröstning om en smak där receptet ännu inte är helt utvecklat men kommer att vara klart till lanseringen den 8 januari.

Provsmakning

Ostar, biffar, drycker, godis, nuggets … årets mässa på Münchenbryggeriet bjöd på en en aldrig sinande ström av provsmakningsmöjligheter. Efter att ha smakat sig förbi otaliga utställare var det knappt att en orkade mer.

Även sedan länge existerande produkter som falafel fanns med ny kryddning, liksom ostar och choklad i olika smaker. Därför är det nästan skrattretande att man än i dag av köttätare ofta får höra att det inte finns någon veganmat som är god.

Debatten om veganmatens vara eller icke vara i skolan, som nyligen blossade upp, är också den ett bevis på hur fast vissa är i sina normer och hur de lutar sig mer på fördomar och normer än fakta och kunskap.

Därför var det extra roligt att ta Djurens rätts pris Guldråttan i år delades ut till Globala gymnasiet i Stockholm. De får priset för sina djuretiska och hållbara val i skolmatsalen, de ”är förebilder för offentlig verksamhet.” Utmärkelsen har delats ut av Djurens rätt sedan 1987 och tilldelas någon eller några som har gjort en exceptionell insats för djuren under året.

Många måltider

Att det går till en skola lyfter verkligen möjligheten att argumentera mot fördomarna som en del har om vegansk mat. En mycket viktig sak då det handlar om nästa generationers hälsa men även det enorma avtryck kosten har på vårt klimat. För det är stora mängder det handlar om. Ser en till inte bara skolan, utan även vård och omsorg, berör det om cirka tre miljoner måltider, varje dag.

– Vi behöver förändra vår syn på vegomat i offentlig miljö och skola. Det händer mycket nu och fler upptäcker att vegomaten inte bara är miljövänligare och fräschare att jobba med professionellt, utan att det också är spännande och kan vara himmelskt gott, sa Magnus Naess, kock på Globala gymnasiet som var den som tog emot Guldråttan.

– Vegetariskt och vegankost har gått från nischad specialkost till att ta upp alltmer av menyn i flera skolor. Men i samma stund agerar en del kommuner helt tvärtom, och tillgodoser inte vegankost till någon. Till dem kan vi bara säga: ”Det är ju inte svårt alls. Vad är problemet? Kan vi, kan alla!”

Fler ställer om

Positivt är att fler organisationer, skolor och sjukhus ställer om till mer vegetarisk mat. Förra veckan berättade vi om Djurgårdens Waldorfskola som för en tid sedan gick över till att enbart servera växtbaserad mat. Låt oss hoppas att detta är en trend vi får se mer av framöver.

Motivering Guldråttan 2018

Årets Guldråtta är vardagshjältar i ordets rätta bemärkelse. Varje dag har de serverat mer hållbara och djuretiska måltider till sina elever och gått i bräschen för att bryta mot köttnormen. Globala gymnasiet är en stor källa till inspiration för annan kommunal och offentlig verksamhet. De visar att förändring sker tallrik för tallrik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV