Radar · Nyheter

Alkoholnormen ännu stark

IQ | Stockholmare dricker mer än landets övriga invånare, vilket i första hand tros bero på större krog- och nöjesutbud.

Alkoholens plats i sociala sammanhang är starkt normativ. I en ny undersökning svarar 86 procent att de upplever att det finns en förväntan på att dricka alkohol i sådana sammanhang, och 25 procent uppger att de har avstått social samvaro för att de inte har velat dricka.

Undersökningen har gjorts av Sifo på uppdrag av organisationen IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget som verkar för en ”smartare syn på alkohol”. Exempel på de frågor som ställdes är om man någon gång känt att det är svårt att umgås med vänner utan alkohol, eller om man tror att man uppfattas som tråkig om man inte dricker.

Ett representativt urval på 1 000 personer har svarat på frågorna, och både i Stockholm och i övriga landet upplever en stor andel en det finns en stark förväntan på att dricka alkohol. IQ:s vd Karin Hagman tycker att resultaten visar att det finns en mängd föreställningar kring alkohol, och att normer kopplade till mat och dryck är väldigt starka.

– Det gör det svårt att tacka nej på en middag eller fest. En sak som jag tyckte var intressant var frågan om man har avstått från att delta i sociala sammanhang för att man inte vill dricka, där 25 procent säger att de har gjort det. Det tycker jag är ett bevis för att den här normen är stark.

I åldersgruppen 18–34 år, som dock endast utgjordes av 325 personer, svarade 96 procent att de upplever en förväntan att dricka i sociala sammanhang.

– Efter att vi hade gjort den här undersökningen pratade vi också med en psykolog: Vad handlar det här om egentligen? Människan är ett flockdjur och i det här fallet blir alkohol ett sätt att visa att du är med eller inte med i gruppen, vilket är viktigt inte minst när du är ung.

Enligt en rapport från CAN från tidigare i år dricker vuxna stockholmare mer än landets övriga invånare, vilket i första hand tros bero på större krog- och nöjesutbud. Karin Hagman tycker att man bör reflektera över sitt eget förhållningssätt till den rådande alkoholkulturen, där ett nej ofta blir ifrågasatt.

– Jag tror på att skapa eftertanke kring alkohol och fundera på hur man själv agerar i situationer där andra är tveksamma att dricka. Eller hur mycket man själv alkoholromantiserar, i sitt Instagramflöde till exempel. Och fundera på om det går att göra andra saker, som inte involverar alkohol.