Glöd · Debatt

Vi kan inte längre blunda för skjutningarna i förorten

Fredrik Sandberg/TT | Shamm Salih tycker att alltför många blundar för skjutningarna i Stockholms förorter.

DEBATT Onsdagen den 24 oktober samlades hundratals människor i Hallonbergen för att hedra den 22-årige Shayan Gaff som skjutits till döds i Segeltorp söder om Stockholm. De senaste åren har man läst många sådana nyheter i mediabruset.

I somras sköts ännu en ung man i 26-årsåldern till döds utanför Ica Maxi Barkarby, och i Järfälla har också en person blivit skjuten. Alla de här personerna är offer. De är någons bror, vän, elev eller son, och som alla – inte bara föräldrarna – har ett ansvar för.

Men vem bryr sig om oss i förorten? Varför reagerar ingen? Varför skrivs det inte mer om detta i media? Är det för att Shayan och alla andra unga män som mördats är från förorten och inte från innerstaden? Är det för att Shayan inte heter Andersson i efternamn? Jag är så fruktansvärt trött och besviken på att människor värderas utifrån var de kommer ifrån eller vad de heter.

Tydligen måste man vara svensk och heta Andersson i efternamn för att ens liv ska ha något värde i samhället. Detta är så orättvist. Detta gatuvåld måste nå sitt slut. Vi måste bygga upp förtroendet för ett demokratiskt och bättre samhälle för alla.

Men så ser verkligheten inte ut i dagsläget. Istället växer vi upp med frustration och rädsla. Ska vi våga gå ut efter att ungdomar skjutits till döds i våra förorter mitt framför ögonen på oss?

Detta är unga människor med framtidshopp, mål och drömmar. Folk måste vakna upp nu, det finns inte något som heter ”vi” och ”dom” utan vi är ett samhälle tillsammans, och tillsammans som ett enat samhälle måste vi besegra alla som försöker skilja vårt samhälle åt.

Vi vill inte ha otryggheten, det dödliga gatuvåldet, dödsskjutningarna, brotten och kriminaliteten. Vi vill som alla andra kunna få leva i trygghet, ha en tro på framtiden och känna hopp om ett långt och säkert liv utan och känna oss rädda.

Det är dags att de ansvariga myndigheterna, tjänstemännen och politikerna ställs till svars och gemensamt med de 99 procenten av oss som vill skapa ett bättre och tryggare samhälle börjar kämpa för allas lika värde. Vi kan inte blunda för detta mer, vi kan inte låta fler unga män mista sina liv, vi vill inte delta i fler minnesstunder, vi vill få ett stopp på det här.