Energi · Stockholmskollen

Mättande och gott på Falafelbaren

Stellan Stephenson | Falafelsallad, som är den populäraste rätten efter lyxrullen – med hummus, aubergineröra, syrad rödkål och ”andra goda grejer”.

Hungrig och på språng i stan? Är du i närheten av Hornsgatan kan du med fördel stanna till på Falafelbaren för en bit mat. Det går snabbt och är vällagat, men också välbesökt. Ibland är det också svårt att få plats i den populära baren.

Falafelbaren har hunnit få några år på nacken och blivit mer välkänd bland stockholmarna. Det hela började med en lådcykel sommaren 2012, som en manifestation för mer och bättre streetfood. Och det får en lugnt säga att de har bidragit till. Men då, när det begav sig, var utbudet av vällagad, vegetarisk snabbmat långt mer begränsat än i dag. Året efter öppnades vad som kom att bli Stockholms första helt vegetariska falafelbar.

Om det kallas bar istället för restaurang för att behålla snabbmatskänslan eller om det är för att det inte är mycket mer än en bar ska jag låta vara osagt.

Det kan vara minst sagt trångt, det är inte mycket mer än ett hål i väggen. En liten lokal vid vars bar du gör din beställning. Om du sedan väljer att ta med maten för att avnjuta någon annanstans eller äter på plats väljer du själv.

Antalet platser är tämligen begränsat, men det är en trevlig och gemytlig stämning ändå. Den ovälkomna känslan av stress lyser tack och lov med sin frånvaro. Sommartid finns även några uteplatser att slå sig ner vid.

Nyfriterad falafel ingår i kombosalladen tillsammans med halloumi
Nyfriterad falafel ingår i kombosalladen tillsammans med halloumi.Foto: Mio Salanto

Vego på menyn

Maten som serveras är mättande och god, de flesta rätterna är veganska och allt är vegetariskt. En term som dock kan reta somliga – det är laktovegetariskt eftersom mjölkprodukter förekommer. Bra är att det är vegetabilisk löpe i all ost och alla såser är gluten- och laktosfria. Även många av rätterna är glutenfria, vilket gör menyn till en inkluderande läsning. Oavsett allergier och kostpreferenser behöver ingen oroa sig för att inte kunna få en måltid.

Falafeln serveras nyfriterad med traditionella tillbehör som tomat, gurka, rödkål, pickles och tahinisås. Det går att välja olika utföranden, som falafel i pitabröd, falafelrullar eller att få det på tallrik.

Till det kan en även välja tillägg som pommes, friterad blomkål, börek och förstås olika dipsåser. Allt mat tillreds på beställning, så det är ingen lagervara där det ligger staplat enligt snabbmatssystem med rader av förberedda anrättningar som borde ha ätits för ett bra tag sedan.

Foto: Anna Velander Gisslén
Foto: Anna Velander Gisslén

Låg klimatpåverkan

Det är gott och smakrikt utan att för den skull vara för kryddat eller starkt. För mer smak finns ett par olika sorters såser utställda på borden.

Trots att en stor del av maten är friterad upplevs den inte som flottig på det vis en annars kan tänka sig. Mättande utan att vara för tungt och fett, även om det förstås är en långt ifrån fettsnål måltid.

Med vegetarisk inriktning är klimatfotavtrycket tämligen lågt redan från början. Utöver det kan en hållbarhetsinriktning ses på Falafelbaren. Kikärtor och kryddor är ekologiska och friteringen sker uteslutande i svensk rapsolja.

Jag, precis som många andra, kommer tillbaka till Falafelbaren gång på gång. Och inte för att det går fort utan för att det är gott och mättande. Maten känns mer vällagad än på en del sämre ”vanliga” restauranger en råkat hamna på.

Det är även härligt att kunna beställa all mat på menyn då allt är vegetariskt. Att Falafelbaren har blivit nominerade till DN:s Gulddraken vid två tillfällen är inte alls oförtjänt.

Kombosallad, i flaskorna Falafelbarens egen gröna chilisås Skhug – med koriander, och Amba – picklad mangosås
Kombosallad, i flaskorna Falafelbarens egen gröna chilisås Skhug – med koriander, och Amba – picklad mangosås.Foto: Mio Salanto

Gärna en till

Med den lilla lokalen och många som inser det fina med falafel snarare än köttiga snabbmatsvarianter är snarast frågan när det kommer en Falafelbar till i stan. För nog brukar väl ändå populära alternativ ha en tendens att kunna föröka sig?

Det vore välkommet, det var ju där det hela började – med arbetet för mer och bättre street food.

Falafelbaren

Pris: från 75 kronor
Betyg: 4/5
Plats: Hornsgatan 39.