Radar · Nyheter

Allt vanligare med vegetariskt på tallriken

Nästan var tredje svensk äter vegetariskt minst två gånger i veckan, enligt Vegobarometern, en Sifo-undersökning på uppdrag av Axfood som nu utförts för tredje året i rad.

Vegobarometern visar att andelen svenskar som äter vegetariskt minst två gånger i veckan ökade från 19 procent till 24 procent från 2016 till 2018. 6 procent uppgav att de är vegetarianer eller veganer. Andelen som svarade att de aldrig äter vegetariskt minskade från 21 procent till 17 procent under samma period.

På frågan om de vill ändra sina matvanor och äta mindre kött (inklusive fisk och fågel) under det närmaste året svarade 35 procent i Stockholm ja, att jämföra med genomsnittet i landet på 26 procent.

57 procent uppgav (i Stockholm 58 procent) att miljö- och klimatskäl ligger bakom ändrade matvanor. Motsvarande siffra i Malmö är 48 procent och i Göteborg 75 procent. Den andra och tredje viktigaste orsaken till att börja äta mer vegetariskt är hälsa samt etik och djurrätt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV