Radar

Nu går engångsgrillen mot sin död

Terje Pedersen / NTB scanpix / TT | Engångsgrillarna har också mycket vassa kanter på gallret, som både djur och människor kan skada sig på.

Ica har beslutat att slopa försäljningen av engångsgrillar av miljöskäl.
De andra stora livsmedelskedjorna har ännu inte bestämt hur de ska göra.

Icas beslut att fasa ut engångsgrillarna grundas på den skada grillarna orsakar.

– Dagens engångsgrillar är inte optimala för miljön, de är svåra att ta hand om: Aluminium och nedbrytning går inte ihop, säger Tony Holmberg, vd för Ica special.

Nu ska grillarna bort från Icas sortiment så småningom, när lagret som redan finns sålts slut. Ungefär till i sommar kommer det att vara borta, enligt Icas beräkningar.

– Vi vill slå ett slag för portabla grillar i stället. Problemet med en engångsgrill är att den blir så het, så den är svår att ta hand om. Men picknickgrillar kan man sätta locket på, och då stryps elden när syret försvinner. Efter ungefär 20 minuter kan man bära med sig dem, säger Tony Holmberg.

Det är flera som krävt att engångsgrillarna stoppas. Miljöpartiet krävde exempelvis en skatt på engångsgrillar i somras, och bland annat Skärgårdsstiftelsen i Stockholm har velat få till ett förbud eftersom grillarna leder till nedskräpning och förstör klippor och skär i skärgården.

Men de andra stora livsmedelskedjorna har inte bestämt sig ännu. De säger att de letar efter alternativ till engångsgrillarna.

Inom Axfood, som äger bland annat Hemköp och Willys, finns en medvetenhet om att grillarna inte är bra för miljön.

– Vår miljöchef Åsa Domeij har varit ute och pratat om engångsgrillarna, och sagt att hon skulle vilja att de försvann. Men vi har inte fattat något beslut ännu, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

Coop har inte heller bestämt hur de ska göra.
– Vi vet att det är en problematisk produkt. Men vi har inte tagit något beslut, säger Åsa Sandberg på Coops pressjour.

Orsakar brand, blod och skräp

Engångsgrillar har av många pekats ut som en särskilt skadlig produkt. De kan lätt orsaka bränder i naturen eftersom de blir så heta och ofta ställs direkt på marken. Det är också många som skadar sig på dem, både om de lämnas kvar i naturen och då de hamnar i soporna. Kanterna på grillgallret är vassa, och för den som kommer i kontakt med det kan det lätt orsaka skärskador. Det gäller till exempel djur, om grillen lämnas kvar, eller sophämtare, som tömmer sopkorgarna. Om grillen ställs på berghällar finns också risk att hällarna spricker av hettan.
Men grillarna bidrar också till nedskräpning. Det är många som helt enkelt bara lämnar kvar sin grill. Den är så het lång tid efter den använts att många frestas att bara låta den stå.
I somras blev engångsgrillarna ett hett diskussionsämne, eftersom det rådde eldningsförbud på grund av torkan. Sedan dess har alla livsmedelsföretag fattat ett gemensamt beslut genom branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel att inte sälja engångsgrillar när myndigheter utfärdat eldningsförbud.
TT