Zoom

Kritik mot ombildningar av allmännyttans hyresrätter

Foto: Charlotte Wester | Måndagen den 22 oktober samlades människor på Sergels torg för manifestationen "Rör inte vår allmännytta" och att visa stöd för hyresrätten som boendeform.

Det nya grönblåa styret i stadshuset meddelade nyligen ambitionen att ombilda en del av allmännyttans hyreslägenheter i ytterstaden. Oppositionen är kritisk och i går arrangerades manifestationen ”Rör inte vår allmännytta” på Sergels torg.

Bakom manifestationen stod bland andra jagvillhabostad.nu. Saffran Rohm är förbundsordförande för organisationen som vill ”att politiker, bostadsbolag och andra aktörer på bostadsmarknaden ska vara medvetna om hur unga påverkas av olika system och beslut”.

Vad är problemet med att göra allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter?

– Det största problemet är att det förlänger den redan extremt långa bostadskön i Stockholm, säger hon.

I inbjudan till manifestationen stod: ”Stockholms stads nya majoritet bestående av Miljöpartiet och Alliansen har gått ut med att de vill ge bort allmännytta i ytterstaden. Vi kräver att stoppet av ombildningar står fast”.

Vad är det viktigaste budskapet ”Rör inte vår allmännytta” kan nå ut med?

– Allmännyttan måste stärkas, inte försvagas. Att presentera ett sådant här förslag är oansvarigt med tanke på hur bostadssituationen i Stockholm ser ut, vi måste både behålla alla befintliga lägenheter – och bygga nytt.

”Balans” kontra ”utförsäljning”

I Allianspartierna och Miljöpartiets vision för Stockholms stad ska hyresrätter i allmännyttan i ytterstaden ombildas till bostadsrätter. Även bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) uppger att det är aktuellt med ombildningar.

– Vi ser det inte som att vi vill sälja ut. Vi vill ha en balans i upplåtelseformerna. Där det inte finns balans i dag, i områden där det bara finns hyresrätter, vill vi ge den här möjligheten, säger han till Sveriges Television.

Oppositionsborgarråd Clara Lindblom (V) säger att det behövs fler hyresrätter, inte minst för unga och äldre med lägre inkomst.

– Vi har över 80 000 personer som aktivt söker bostad i Stockholm i dag. Det betyder att varenda hyresrätt behövs om vi ska kunna korta bostadskön, säger hon.

Under de borgliga partiernas styre i Stockholm 2006-2014 omvandlades 26 000 lägenheter till bostadsrätter. År 2006 var 56 procent av Stockholms bostäder hyresrätter och 44 procent var bostadsrätter, enligt Statistiska Centralbyrån. 2017 var det tvärtom, 44 procent var hyresrätter och 56 procent bostadsrätter.

Foto: Charlotte Wester | "Bostad är ett grundläggande behov
Foto: Charlotte Wester | "Bostad är ett grundläggande behov. Det som händer i Stockholm är inte bara ett problem, det Dennis Wedin (M) föreslår är oansvarigt. Allmännyttans primära funktion är  hållbara, prisvärda bostäder åt alla", säger Saffran Rohm, jagvillhabostad.nu.

Tänkbart att ombilda i Tensta

Wedin (M) vill inte säga vilka områden som är aktuella men till exempel Tensta utpekas som en tänkbar plats för ombildning av allmännyttans hyresrätter. I Tensta är 20 procent av bostäderna bostadsrätter, jämfört med i Stockholms stad där över hälften är bostadsrätter.

Även tidigare uppmuntrade de borgliga partierna hyresgäster i ytterstaden att ombilda sina hyresrätter i allmännyttan till bostadsrätter men i Tensta, Rinkeby och Skärholmen var ombildningarna ytterst få, enligt Sveriges Television.

Moderaterna diskuterar därför ett förslag på en lagändring så att enstaka hyresrätter i en fastighet ska kunna ombildas till ägarlägenheter.

Enligt tidningen Mitti kan stora delar av västerort bli aktuella.

När det rödgröna styret kom till makten 2014 stoppades alla ombildningar.

– Det är en ordentlig nej-sägar-allians som nu ska styra Stockholm. Klassisk moderat politik, det utlovas skattesänkning, utförsäljningar, de stoppar byggande av nya hyresrätter. Det blir tufft, säger Karin Wanngård (S) till tidningen Aktuellt i Politiken.

”Ligger i linje med MP:s politik”

Bland talarna på Segels torg fanns utöver Saffran Rohm bland andra Simon Safari, Hyresgästföreningen Region Stockholm och Tamim Alameddine, som lämnade Miljöpartiet (MP) och sin plats i kommunfullmäktige efter att partiet valde att ingå i det grönblå styret.

– Jag kan inte stå upp för den politik som MP tillsammans med Alliansen avser att genomdriva i Stockholm. Det går inte att stå upp för den politik som innebär utförsäljningar, ombildningar och skattesänkningar, säger han och möts av applåder.

Enligt miljö- och klimatborgarråd Katarina Luhr (MP) och trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) saknas grund för oro i frågan om ombildningar.

I en replik på debattartikeln ”Miljöpartiet väljer makten före idealen” av Feministiskt Initiativ i Dagens Samhälle den 22 oktober skriver duon: ”Ombildningar av hyresrätter kommer enbart att vara aktuellt i ytterstaden, i stadsdelar där allmännyttan har en dominerande ställning i förhållande till övrigt bostadsbestånd, när de boende själva tar initiativet och till marknadsmässiga priser. En politik som ligger i linje med Miljöpartiets.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV