Radar · Nyheter

”Du får inga röster genom att säga som det är”

Charlotte Wester | Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet samlar varje fredag ett engagerat gäng utanför riksdagen.

För två månader sedan inledde Greta Thunberg sin uppmärksammade skolstrejk mot att klimatfrågan inte prioriteras i politiken. Före valet satt hon utanför riksdagen varje dag, nu är det varje fredag som gäller. Syre Stockholm stämde i fredags av läget med både Greta och några av dem som fanns på plats för att backa henne.

– Jag har alltid tyckt klimatet är viktigt men för kanske tre år sedan förstod jag klimatkrisens fulla innebörd. Jag tycker att så länge vi kan förändra framtiden ska vi försöka att göra det, säger Greta Thunberg.

Det var den 20 augusti som 15-åringen från Kungsholmen satte sig utanför riksdagen med plakatet med texten ”Skolstrejk för klimatet”. Istället för i skolan befann sig nu den välkända flickan med flätorna utanför Sveriges riksdag varje dag de sista tre veckorna före valet.

Är det både politiker och allmänhet som kommer fram och pratar?

– Ja, det är ganska många som går fram. Politiker från alla partier utom Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet har kommit fram.

Är det många som visar sitt stöd och att det du gör är viktigt?

– Ja, men en del står ju inte bakom det till 100 procent. Politiker kan ju inte tycka att barn inte ska gå till skolan, men många tycker att det är bra att jag gör någonting.

Strax före valet skrev Greta Thunberg en ledare med rubriken Våra liv ligger i era händer i ETC:

”Många brukar säga att Sverige är ett så litet land, att det inte spelar någon roll vad vi gör. Men jag tänker att om några flickor kan få rubriker över hela världen genom att bara inte gå till skolan under några veckor, tänk på vad vi alla skulle kunna göra tillsammans om vi bara ville.”

Hon refererade även till klimatforskaren Johan Rockström som förra sommaren skrev att vi nu har högst tre år på oss att vända utsläppskurvan brant neråt, om vi ska klara av Parisavtalet.

Hur länge kommer du att strejka för klimatet?

– Tills Sverige följer Parisavtalet. Men jag tar en dag i sänder.

Arnold Schwarzenegger bjöd in dig till ett klimatmöte, vill du åka?

– Ja, det är klart men inte med flyg utan tåg!

”Jag älskar att se någon som inte bara klagar utan faktiskt gör någonting åt saken”, twittrade Schwarzenegger, Kaliforniens forne guvernör.

Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmärksammade 15-åringen i sitt skrivna tal inför generalförsamling den 10 september.

Efter valet har hennes engagemang spridits till flera städer. Under #fridaysforfuture strejkar människor för klimatet på liknande sätt i bland annat Malmö, Göteborg, Örebro, Falun, Umeå, Helsingfors, Berlin, Haag och Brisbane När Syre Stockholm möter Greta Thunberg utanför riksdagen sitter hon i en grupp på drygt tio. Bland dessa finns Umeåborna Lise Selge och Joakim Olsson som strejkar under besöket i Stockholm.

– När unga som Greta känner sådan frustation att de strejkar för att inget görs åt klimatkrisen vill vi visa att det också finns många vuxna som vi som engagerar sig för klimatet, säger Lisa Selge.

– Greta är ett fantastiskt exempel på att en rörelse kan starta med en person som tror på något, som står för det och inspirerar andra. Det är häftigt att se hur hon har påverkat, säger Joakim Olsson.

Han berättar att han har följt Greta Thunberg sedan allt tog fart och från att ha haft ett par hundra följare på Instagram når hon nu ut till flera tusen.

Greta, varför tror du att politikerna inte gör mer åt klimatkrisen?

– För att en politikers uppgift är att få röster och vinna val. I dag får du inga röster på att ha en radikal klimatpolitik eller att säga som det är. Men det måste ändras.