Radar

Stockholms landsting blir grönblått

Fredrik Sandberg/TT | Landstingshuset på Kungsholmen i Stockholm.

Stockholm blir blågrönt ända upp till landstingsnivå efter att Miljöpartiet sagt ja till att bilda koalition med Allianspartierna.

– Jag ser fram emot att leda denna blågröna koalition, säger finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M).

Miljöpartiet, som alltid har tillhört det rödgröna blocket i Stockholms läns landsting, ansluter sig till M, C, KD och L och bildar därmed en ny majoritet.

– Vi har samarbetat under flera år runt trafikpolitiken och det har gett mersmak, säger Iréne Svenonius till TT.

MP:s landstingsråd Susanne Nordling kommenterar beskedet i ett pressmeddelande: ”Väljarna förtjänar politiker som är beredda att gå över blockgränserna och söka konstruktiva lösningar och inte låsningar.”

Enligt Svenonius är koalitionen i stora drag överens om hur den vill styra landstinget. Men förhandlingsprocessen är i full gång och än är det för tidigt att säga exakt vilken politik den kommer att föra.

– Det kommer i alla fall inte bli minskat fokus på klimatet. Vi har ett mångårigt arbete med de gröna frågorna bakom oss, men det blir ytterligare fokus nu med MP och det välkomnar jag.

Redan på tisdag avgörs dock om Svenonius kommer få sitta kvar på sin post som finanslandstingsråd.

– Jag är nominerad och det är min ambition att fortsätta, jag har bara suttit i ett och ett halvt år och ser fram emot att under fyra år få leda denna grönblåa koalition, säger hon.

Tidigare i veckan blev det klart att Stockholms stad kommer att styras av MP och Allianspartierna. Men om ett blocköverskridande samarbete är att föredra även på nationell nivå kan Svenonius inte svara på.

– Varje nivå måste hitta sina lösningar utifrån en samsyn kring vilken som är den politiska uppgiften och var de politiska lösningarna ligger, säger hon.