Energi · På gång i Stockholm

På gång i Stockholm

Festival: Quiz med Feministisk filmfasta

Stockmotion filmfestival bjuder in till afterwork och filmquiz med Feministisk filmfasta som tema. Filmkritikern Wanda Bendjelloul står för frågorna. Dra ihop ett lag och tävla om fina priser.
Tid: 16.00–17.30
Plats: Filmhuset, Borgvägen 1–5
Kostnad: Gratis.

13 oktober

Loppis: Irish coffee-bar på Bleck

Bleck uppmanar alla att slå ett slag för miljön och mot konsumtionshetsen med en loppis för gamla grejer. Kläder, prylar, smycken, konst, mat och mycket mer. Det kommer även att finnas ett soppkök och en Irish coffee-bar på plats.
Tid: 13.00–18.00
Plats: Bleck, Lilla Blecktornsparken
Kostnad: Gratis.

Bandhagen: Höstens stora barnloppis

Två stora matsalar på Bandhagens skola fylls på med allt för barn. Kläder, leksaker, skor, spel, inredning, böcker, skidutrustning, skolväskor. Fynda och ladda upp för en kallare årstid.
Tid: 10.00–13.00
Plats: Bandhagens skola, Trollesundsvägen 66
Kostnad: Gratis.

Vernissage: Pionjär inom graffitin målar över klenoder

Vernissage med nationalklenoder som graffitilegenden Circle har målat över med graffiti. Den första ReCircle utställningen ägde rum i september 2014 och såldes slut samma kväll. Circle är en av pionjärerna inom graffitiscenen i Sverige och den ende graffitimålaren i Sverige som har gjort en fasadmålning som idag är K-märkt.
Tid: 12.00–17.00
Plats: Wallery, Riddargatan 1
Kostnad: Gratis.

Graffiti av Circle på Galleri Wallery
Graffiti av Circle på Galleri Wallery.Foto: David Schmidt

13–14 oktober

Rinkeby: Lämna kläder till återbruk

Ta tillfället att städa ur förråd och garderober och lämna vidare det du inte behöver till Popup Återbruk så att det kommer till användning igen. Popup-insamlingen är en mobil lösning med fokus på att underlätta återbruk och minska mängden avfall.
Tid: 10.00–16.00 båda dagarna
Plats: Rinkeby torg
Kostnad: Gratis.

Marknad: Höst i Färgfabriken

Hälsa hösten välkommen med Färgfabrikens stora höstmarknad. Över 70 utställare inom keramik, konst, kläder, smycken, skönhet och annat. Alla arbetar hållbart!
Tid: 11.00–17.00 båda dagarna
Plats: Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1
Kostnad: Förköp 40 kronor, 50 kronor på plats.

14 oktober

Film: Barnens dag i Filmhuset

Upptäck, upplev och skapa filmhistoria! Filmhuset bjuder in till filmvisningar, utställningar, tipspromenad, drop in-film, filmverkstäder och guidar till arkiv och filmhistoriska rum som annars inte är öppna för allmänheten.
Tid: 10.30–16.30
Plats: Filmhuset, Borgvägen 1–5
Kostnad: Filmvisningar, föreställningar och animationsverkstad 20 kronor, guidade turer gratis men biljett behövs.

Vandring: De kraftfulla kvinnornas stad

Uppmärksammande av kvinnor som har fått alldeles för lite plats i historieböckerna. De som kämpade för kvinnors rätt att få bestämma över sig själva, för att fattiga barn skulle få gå i skola, för hjälp till ensamma mödrar eller för att gamla miljöer i Stockholm skulle bevaras. Sådant som vi idag ser som självklart.
Tid: 14.00–15.30 och 18.00–19.30
Plats: Ryssgården, Södermalmstorg, Slussen
Kostnad: Vuxna 175 kronor, student/senior 135 kronor, barn 90 kronor.

16 oktober

P2-gala: Jazzkatten på Fasching

Sveriges Radio hyllar svensk jazz med en gala på Fasching där årets jazzmusiker koras. Man delar också ut Guldkatten, ett specialpris till någon som under en längre tid fyllt publikens hjärtan med jazziga musikaliska upplevelser.
Tid: 19.00–22.00
Plats: Fasching, Kungsgatan 63
Kostnad: Gratis.

Malin Wättring har skrivit  musik till P2 Jazzkatten
Malin Wättring har skrivit  musik till P2 Jazzkatten.Foto: Amanda Elsa Larsson

Bokrelease: Konsthistoriens rebeller

Välkommen att fira, mingla och lyssna när Jonna Bornemark och Petra Carlsson samtalar om konsthistoriens teologiska rebelller. Om trans-nunnorna som klär sig i det som förtryckt dem, om punk-bönen i katedralen som förvandlar teologin.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Aspuddens bokhandel, Hägerstensvägen 130
Kostnad: Gratis.

Frukostseminarium: #metoo – ett år senare

MÄN presenterar resultaten från en nygjord undersökning av mäns attityder efter #metoo. Bland annat samtal om #metoo-uppropens berättelser som har lett till att män förändrat sitt beteende och premiärsläpp av studien ”Men, masculinity and #metoo”.
Tid: 08.30–09.30
Plats: MÄN, Hammarby allé 93
Kostnad: Gratis men obligatorisk anmälan.

#Metoo ständigt aktuellt
#Metoo ständigt aktuellt.Foto: Janerik Henriksson/ TT

17 oktober

Föreläsning: Hållbara byggnader

Vi behöver ny och resurseffektiv teknik för att bygga smarta och hållbara byggnader, behov av att kombinera produkter till hållbara system och ta del av möjligheterna med digitaliseringen. Jonas Anund Vogel från Handelshögskolan vid KTH föreläser om forskningen och utvecklingen. De 25 första får en gratis smörgås.
Tid: 12.15–13.00
Plats: KTH Biblioteket, Osquars backe 31
Kostnad: Gratis.

Föreläsning: Bellman och artefakterna

Carl Håkan Essmar, Bellmansångare, Lena Floser, bokbandsforskare, Pentti Hildén, Bellmansångare och Mats Hayen, historiker och ordförande i Bellmanssällskapet bjuder på en Bellman-kväll. Det blir föredrag, musik och sång om det som omgav 1700-talsskalden Carl Michael Bellman.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stadsbiblioteket, Sveavägen 73
Kostnad: Gratis.

Föreläsning och samtal: Plast i vår vardag

En föreläsnings- och diskussionskväll som belyser olika aspekter av plast. Cecilia Hedfors, Naturskyddsföreningen, och Berit Gewert, forskare om mikroplast i Stockholms skärgård, föreläser om plast i vår vardag och hur plast, mikroplast och kemikalier i plast påverkar oss och vår miljö.
Tid: 18.30–20.30
Plats: Naturskyddsföreningen, Åsögatan 115
Kostnad: Gratis men anmälan krävs.

Plasten påverkar oss
Plasten påverkar oss.Foto: Henrik Montgomery/TT

Programmering: Gör din egen app

Är du nyfiken på programmering och vill lära dig skapa din egen app eller en egen webbsida? Gör det på ett roligt sätt tillsammans med Rosa stationen.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Midsommargården, Telefonplan 3
Kostnad: Gratis men anmälan krävs

18 oktober

Humorshow: Ståupp i spåren av #metoo

En humorshow av och med komikern Yvonne Skattberg, årets kvinnliga ståuppkomiker 2007. Vårens succéföreställning med nedslag i uttalandet att kvinnor ofta får höra att de inte har tillräcklig med kompetens, #metoo och avslöjanden om styrda val.
Tid: 10.30–16.30
Plats: Teater Brunnsgatan Fyra, Brunnsgatan 4
Kostnad: 225 kronor.

Film och samtal: Om unga kvinnor i Burkina Faso

En grupp unga kvinnor har av olika anledningar hamnat på bilmekanikerskolan i Ouagadougou. Det är inget de valt själva, men i ett Burkina Faso med en ungdomsarbetslöshet på 52 procent är jobben en het fråga. Regissören Theresa Traore Dahlberg gestaltar i filmen Ouaga girls deras sista skolår och ger en bild av landets historia och samtid. Efteråt samtal kring filmen.
Tid: 17.00–19.30
Plats: Kista bibliotek, Kista Galleria
Kostnad: Gratis.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV