Radar · Nyheter

Insamling för åtalad konstnär

Nu ställs konstnären Saga Berlin inför rätta och hon riskerar höga böter för grov skadegörelse i en bassäng i Hägerstensbadet. Den målades i ett konstprojekt 2016 och hon nekar till brott. Enligt ETC är hon ”jätteorolig och har stark sorg”:

– Vissa dagar känner jag mig skitdum och ångrar allting, vissa dagar känner jag bara att det här verket visar på vilket sopigt sätt staden behandlar sina medborgare.

Saga Berlin har tidigare förklarat i Expressen att konstverket, inspirerat av den buddistiska mandala-ritualen, skulle tvättas bort nästa dag av sanerare hon själv bokat. Istället greps hon och Stockholm stad upphandlade en sanering för 300 000 kronor.

Hon kan inte betala skadeståndet och har under det senaste året inte heller kunnat arbeta. Saga Berlin var en av dem som blev svårt skadade i terrorattacken på Drottninggatan.

På tisdagen startades en insamling för henne på Facebook och många har visat sitt stöd, bland andra kulturhuset Cyklopen och tidigare riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V).

Domen meddelas den 23 oktober.