Radar · Nyheter

Stadsdelar vill stoppa våldet

Under veckan har det hållits temadagar om våld i västerort. Aktiviteterna har samlat anställda i förvaltningen och civilsamhället.

– Det finns mycket vilja och engagemang att fånga upp här, säger Anneli Hemström på Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Spånga-Tensta, Hässelby-Vällingby och Rinkeby-Kista ägnar hela veckan till våldsförebyggande arbete.

– Det är vårt mål att ingen ska behöva vara rädd för våld, säger Annelie Hemström, och påpekar att de givetvis jobbar med frågan året runt.

Programmet riktar sig både till stadens medarbetare och till allmänheten.

– Min förhoppning är att vi ska samverka. Vi behöver jobba mer med föreningar och civilsamhället. Den här veckan ska bli ett startskott för hur vi ska jobba vidare, säger Annelie Hemström.

Är våld ett större problem i de här områdena än i andra?

– Det förekommer i stan också, exempelvis på Södermalm. Det är inte värre här. Det handlar mer om engagemang och att jobba förebyggande.

Fältassistenterna har ett förebyggande arbete som redan pågår, där man bland annat besöker skolorna för att tala om maskulinitetsnormer. Föräldrarådgivare, ett relationsvåldsteam, nattvandrare och olika föreningar är andra byggstenar i det förebyggande arbetet.

– Efter den här veckan kommer vi på förvaltningen, tillsammans med ideella krafter och medborgare, fortsätta att jobba med de här frågorna.

– Det finns mycket ilska och oro, men också mycket vilja och engagemang som kan bli en samlingspunkt, berättar Annelie Hemström.