Radar · Nyheter

Miljöveckan ger prylar nytt liv

Årets Miljövänliga vecka hos Naturskyddsföreningen fokuserar på att inspirera till att få våra saker att leva ett varv till. Fixartips, reparationskaféer och prylbytardagar utlovas.

– Vi vill sätta fokus på vår höga konsumtion av saker, så att vi börjar tänka efter innan vi bara slänger nånting, säger Jessica Andréason, som är projektledare för Miljövänliga veckan.

Svenskarna är redan i dag bra på att tänka såhär kring vissa saker, såsom cyklar och bilar, fortsätter hon, men det finns mer potential.

– Det är inte samma sak kring att laga en ryggsäck, eller ett par skor som vi köpt och använt i ett och ett halvt år innan de går sönder. Vi vill ändra synsättet. Vi tycker inte att vi kan hålla på att konsumera på de höga nivåer som vi gör i dag i Sverige.

Hur arbetar ni med de branscher som redan jobbar med att försöka att ta hand om våra grejer, såsom skomakare?

– Vi vill ju hylla dem, och har uppmanat våra lokala kretsar att samarbeta med dem. Det ska bland annat på en del platser göras listor över alla reparatörer som finns i en bygd, stad eller stadsdel. Ganska ofta är det nämligen kunskapsbrist som leder till att en slänger något, många vet inte var man ska fixa en lampa, exempelvis. Därför så gör man inte det utan åker till butiken och köper en ny. I Stockholm erbjuds det bland annat guidningar i hur en kan fixa, laga, vårda och återbruka sina prylar, samt ”fixa grejen”-workshops med fokus på hur textilier kan återanvändas.

– Du kanske har en gammal noppig t-shirt som du tänkte slänga, men det går att göra om den till en kasse, eller en hårsnodd, säger Jessica Andréason. Tips: Kolla in fixagrejen.nu för inspiration.