Energi · Kalendarium

Hallå där! …

Henric Lindsten | Sara Bergmark Elfgren är nominerad till Nordiska rådets barn-och ungdomslitteraturpris.

… Sara Bergmark Elfgren, författare och nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018.

Grattis till nomineringen, hur känns det?

– Tack! Det känns fantastiskt roligt och hedrande.

Du är nominerad för din ungdomsbok Norra Latin, hur fick du idén till boken?

– Jag gick och funderade på idén i flera år. Jag var sugen på att skriva något som utspelade sig på ett gammalt läroverk i Stockholm, och som tonåring var jag väldigt intresserad av teater och gick flera teaterkurser. Jag ville också skildra en elitistisk miljö och hur människor kan påverkas av den; både de som fötts in i den och de som kommer utifrån.

Du har tidigare gjort poddserien De dödas röster och skrivit den välkända fantasybokserien Engelsforstrilogin tillsammans med Mats Strandberg. Vad är det för dig som är så speciellt med fantasy och övernaturligt?

– Det är spännande att skriva om sådant som aldrig kan hända i verkligheten och få det att kännas verkligt. Människan har ju alltid tyckt om att hitta på historier om det omöjliga, jag tror det är en lika djup instinkt som att skapa musik. Men jag skriver även ren realism. Variation förnöjer.

Vad jobbar du med nu?

– Jag skriver manus till VR-spelet Ghost giant som utvecklas av Zoink Games och släpps för Playstation inom en hyfsat nära framtid. Annars färdigställer jag en rad projekt som kommer ut 2019: en ny bilderbok av Maria Fröhlich och mig som heter Jag är inte sjuk!, min första pjäs Oscar Liljas försvinnande som har premiär på Malmö Stadsteater och serieromanen Vei – bok 2 av Karl Johnsson och mig som också kommer ut i början av året. Utöver det jobbar jag med en kapitelbok, en ny roman, ytterligare en pjäs och ett par projekt för film och teve. Så jag håller mig sysselsatt, haha!