Radar · Nyheter

Fler tänker på könsbyte

Carin Tellström | Cecilia Dhejne, psykiater vid Anova Karolinska.

Stockholms folkhälsoenkät har för första gången gått ut med ett frågeformulär om hur många personer som har tankar på att byta sitt kön. Undersökningen visar att en av hundra unga vuxna funderar på det, rapporterar SVT nyheter.

Allt fler söker sig till mottagningar för att få könsbekräftande behandling. Sexualmedicinska mottagningen Anova i Stockholm har vittnat om ett uppsving i antalet personer som söker sig dit.

– Antalet patienter har ökat hela tiden sedan 2003, säger Cecilia Dhejne, psykiater och sexualmedicinare vid Anova Karolinska, i en intervju med SVT nyheter.

Det har tidigare funnits data över hur många personer som söker könsbekräftande vård. Men det är först nu man ställer frågan om hur många som går i dessa tankar. Resultatet visade att en procent av de unga vuxna mellan 22 och 29 år har haft tankar på att byta sitt tilldelade kön. Kyriaki Kosidou, forskare inom psykiatri, är förvånad över att de var så många.

– Jag var inte medveten om att det var en så hög procent. 2,3 procent av personer från 22 år och uppåt i Stockholms län säger att de känner sig som en person av ett annat kön.

På grund av det ökade trycket får man vänta i minst tio månader för att få till ett första besök. I övriga landet tar det ännu längre tid.

– Många är oerhört frustrerade och ledsna. Oftast har de själva väntat länge med att ta steget att söka vård, och att då mötas av att de måste vänta blir ett extra stort lidande, säger Cecilia Dhejne till SVT nyheter.

Från beslutet om att söka hjälp till en operation i underlivet kunde det tidigare ta 2,5 år, förklarar Cecilia Dhejne.

– Men med dagens väntetider kan det ta fyra, fem och till och med sex år på sina håll, säger hon till SVT Nyheter.

En annan viktig aspekt i rapporten är sambandet med psykisk ohälsa. Studien visar att tankar kring könsidentitetsproblematik är förknippade med en förhöjd risk för självmordsförsök, säger Kyriaki Kosidou.

– Det visar att könsidentitetsproblematik bör uppmärksammas mer inom ungas vård, säger hon.

Kyriaki Kosidou menar att upplevelserna alltid har funnits för den som vill byta sitt tilldelade kön. Att det snarare handlar om att det blivit mer accepterat i samhället.

– Då vågar man uttrycka sina upplevelser. Det är uppenbart att det har hänt något i samhället, säger hon till SVT Nyheter.