Radar · Nyheter

Nazister gripna – hängde banderoll på Kulturhuset

Privat | Två nazister firade ner sig från Kulturhusets tak och satte upp en banderoll.

Fyra medlemmar i en nazistisk organisation greps i samband med en aktion vid Kulturhuset i Stockholm. De firade ner sig med rep från byggnadens tak och fäste en banderoll på husets glasfasad. Händelsen sätts i samband med en planerad utställning om förintelsen.

– Jag blir väldigt upprörd. Det är ett påhopp, säger Bobo Lundén, som satt och åt i byggnadens restaurang tillsammans med hustrun i väntan på en teaterföreställning.

På banderollen fanns ett budskap och den nazistiska organisationens logga.

– Först trodde jag att det var reklam för en föreställning. Två killar hängde i linor. Men sedan såg jag deras symbol och förstod vad det var. Det är mitt i city och nära valet, min tolkning är att det är ett påhopp på Kulturhuset, säger Bobo Lundén.

Polisen larmades 17.51 på torsdagen av ordningsvakter.

– De säger att personer har hängt upp en banderoll på en glasruta på Kulturhuset, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Nazisterna, som frigavs efter förhör och identifiering på plats, är misstänkta för olaga intrång och olaga affischering. En av personerna är också misstänkt för våldsamt motstånd efter att ha motsatt sig gripandet.

Arbetet med att ta bort banderollen pågick sent in på kvällen.

– Polisen bedömer inte att det finns någon säkerhetsrisk, vi behöver inte ställa in föreställningar eller så. Verksamheten fortsätter. Vi har själva valt att sätta in lite extra säkerhetsvakter, säger Sofia Cherif, pressansvarig på Kulturhuset Stadsteatern.

TT: Kommer ni att vidta några åtgärder framöver?

– Vi får ta ställning till det i morgon. I nuläget har vi inga ytterligare åtgärder, säger Sofia Cherif.

I oktober öppnar en fotoutställning av Mikael Jansson på Kulturhuset.

Utställningen har titeln ”Witnesses” och är en porträttserie av överlevande från Förintelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV