Radar · Nyheter

Han har hjälpt tre från döden

Claudio Bresciani/TT| Utan naloxon hade Markku Virtanen kanske inte varit i livet i dag.

Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag.
Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.

Markku Virtanen, 42, har många års missbruk av tunga droger bakom sig. Efter en familjetragedi började han ta narkotika redan i tioårsåldern. Efter amfetamin följde heroin och livet kom snabbt att bli en dygnet runt-jakt på nästa dos.

– Vid två tillfällen har han varit nära att dö i en överdos och fått naloxon.
Som alltid hade jag blandat med en massa andra dumheter, bland annat benso, berättar Markku Virtanen om ett av tillfällena.

Han syftar på bensodiazepiner, som är starka lugnande medel.
Personalen på stödboendet där han då bodde hittade honom livlös och slog larm.

Själv minns han inget, bara uppvaknandet – som han beskriver som en mardröm.

– Alltså det är fruktansvärt, det går inte att beskriva. Man är så sjuk, hela kroppen krampar. Allt rasar.

Naloxonet verkar genom att ta över samma receptorer i centrala nervsystemet som drogen. Konsekvensen kan bli en omedelbar och stark abstinens.

– Den som vaknar upp är i princip kapabel till vad som helst. Man blir arg för man förstår inte att man varit död. Det är bara någon som har förstört det som du har jagat för hela dagen, säger Markku.

Han beskriver obehagskänslan som så stark att han där och då upplevt att han hellre tagit döden än vaknat med abstinensen.

– Är du heroinist har du släppt tanken på det där med att leva eller dö. Det kvittar kan man säga. Du är redan så långt ute på linan som du kan vara.

I dag har han hjälp i en subutexbehandling och är en av dem som via Stockholms sprututbyte fått naloxon tilldelat sig. Det har redan kommit till användning. För tre veckor sedan var en granne på stödboendet riktigt illa ute.

– Det ringde på dörren på kvällen, i panik. ”Min granne är död, han måste ha tagit en överdos”, sade personen. Och han var ju i stort sett död. Livet var borta, läpparna var blå, fingrarna var blå, han hade ingen puls, ingenting, berättar Markku.

Han inledde med hjärtmassage och använde sedan nässprejen med naloxon. När ambulansen kom var grannen redan återupplivad.

Tidigare har han hjälpt ytterligare två som överdoserat – då med naloxonfrån den svarta marknaden.

Att läkemedlet i dag kan ges lagligt direkt till missbrukare betyder allt, säger Markku Virtanen.

– Det är som natt och dag. Det kommer hundraprocentigt att rädda liv. Det kan man inte säga nej till. Även om du inte kan hjärt- och lungräddning kan du sätta nässprejen, det är bara det som behövs, säger han.

Innan naloxonet fanns hos missbrukarna såg han många gå under.

– Det är för många. Jag kan inte ens räkna, säger han.
Han är övertygad om att han kommer att behöva ge det igen.

– 100 procent. Folk har ett sådant riskbeteende nu förtiden. Folk har blivit desperatare.