Energi

Flygblad för veganism fick flygande start

Köttkonsumtionen måste minska och larmrapporter om hälsorisker med att äta rött kött gör att fler efterfrågar information om att äta vegetarisk kost.

Lagom inför vegetariska världsdagen den 1 oktober är organisationen Djurrättsalliansen ute på universitet för att snacka vego.

Trenden att äta vegetariskt har ökat stadigt de senaste åren. Enligt Food and Friends Matrapport 2018 tronar vegetariskt kost på förstaplatsen som den ”Trendigaste maträtten”. Kokböcker släpps, veganska restauranger slår upp portarna och nya produkter duggar tätt på marknaden. Men fortfarande finns det en hel del frågor gällande veganism.

Många planerar att minska sin köttkonsumtion men känner sig kanske inte helt bekväma med att laga måltider baserade helt på vegetabilier.

För att inspirera fler att göra det och samtidigt kunna möta människors funderingar träffade Djurrättsalliansen förra veckan studenter på Stockholms universitet och KTH. Intresset var stort och det var många som tog emot materialet och genast började att läsa på.

Under den första timmen på Stockholms universitet delades 1 000 flygblad ut vilket var över förväntan.

– Det var väldigt förvånande att det gick åt så mycket på så kort tid, så det blev till att sätta sig på tunnelbanan och åka och hämta mer, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Totalt delades 2 325 flygblad ut under första dagen, vilket är rekord för organisationen på en dag. Intresset kan ha fått draghjälp av att den svenskfödde amerikanen Vic Sjodin från den amerikanska organisationen Vegan Outreach deltar i universitetsbesöken. Vic har nått miljontals studenter på amerikanska universitet med information om veganism och har vanan inne.

Hela gänget som delade ut flygblad utanför Stockholms universitet
Hela gänget som delade ut flygblad utanför Stockholms universitet.

Hur behandlar vi djur?

För att nå hållbarhetsmålen behöver köttkonsumtionen gå ner. Därför är det många som väljer att äta vegetariskt för klimatets skull.

Men det är även många som gör det för djurens skull. Önskan är att fler börjar tänka på hur vi människor behandlar djur.

Inom den svenska livsmedelsindustrin dödades förra året cirka 107 miljoner djur. Djuren föds upp på svenska djurfabriker för att sedan skickas till slakterier och avlivas.

– Vi människor utsätter djur för ett enormt lidande under tiden de lever och tar sedan deras liv, trots att vi inte måste. Djur är inte mat och vi människor behöver inte äta djur för att leva. Så varför gör vi det då och med vilken rätt utnyttjar och dödar vi andra individer? Det är fint att allt fler människor får upp ögonen för den här typen av frågor och väljer att ta avstånd från djurutnyttjandet, säger Daniel Rolke.

Fokus på yngre

Förhoppningen med universitetsbesöken är att få många att våga testa att leva veganskt. Det vore förstås en stor fördel samtidigt som undersökningar tidigare har visat att de som redan är mest positiva till vego är yngre personer.

På frågan om Djurrättsalliansen har några planer på att göra något liknande denna turné men där de når en lite äldre målgru pp, som kanske behöver informationen mest av alla, är att de arbetar för att nå dem också. Bland annat genom Vegomässan och veganutmaningen där man kan testa att leva veganskt under 28 dagar.

Givetvis är det bra om alla åldrar kan nås av budskapet men fokus just nu är att satsa på den yngre generationen.

Dels för att de många gånger är mer mottagliga för förändring men också för att det är genom att få dem att ändra livsstil störst framtida påverkan kan nås. Det är de som har flest måltider kvar att äta i livet och kan den generationen ändra på kostnormer får kommande generationer automatiskt ett lägre klimatfotavtryck.

– Vi ser ett stort intresse för veganism och djurrättsfrågor främst bland unga, därför känns det självklart för oss att vara på svenska universitet och högskolor för att inspirera allt fler att leva djurvänligt och kunna möta och samtala med dessa personer på plats, säger Daniel Rolke.