Radar · Nyheter

Kina kräver ursäkt efter turistavvisningarna

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, kräver en svensk ursäkt och kompensation till de kinesiska turister som avvisades från ett vandrarhem i Stockholm i början av september. ”De inblandade poliserna bör bestraffas”, säger han i en intervju med Expressen.

Avvisningen av de tre kineserna natten mot den 2 september har fått mycket stor uppmärksamhet, inte minst i Kina där främst den svenska polisen fått hård kritik.

Ambassadör Gui Congyou säger i intervjun att de kinesiska medborgarna vill ha en snabb redogörelse för vad som hände, en ursäkt, kompensation och att de inblandade poliserna bestraffas.

På frågan hur ett Twitterkonto, som är förbjudet i Kina, med bilder från händelsen kunde öppnas redan några timmar senare är svaret otydligt. Enligt Gui Congyou fick ambassaden en kort redogörelse från de tre turisterna klockan sex på morgonen och därefter en fullständig redogörelse den 5 september. Samma sak gäller frågan om den kinesiska ambassaden hade med Twitterkontot att göra.

– Jag tror jag har uttryckt mig tydligt nog, säger Gui Congyou till Expressen.

Chefsåklagaren Mats Ericsson inledde aldrig någon förundersökning med anledning av händelsen eftersom han inte ansåg att något brott begåtts.

Polisen har enligt polislagen rätt att avlägsna någon från en plats till en annan och det förekommer ofta, påpekar han.

Avvisningen av de tre kineserna orsakade häftiga reaktioner med 130 miljoner visningar och 85 000 inlägg på mikrobloggen Weibo. Enligt The Guardian har det dock också börjat komma motreaktioner och kritik i Kinaom hur kinesiska turister beter sig utomlands.

”De här människorna tycker att världen ska snurra runt dem. Om inte lägger de sig ner och skriker på hjälp, står det i ett inlägg på WeChat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV