Zoom

Kampen om Kungsan fortsätter

Apple| Apples besökscenter i Cupertino, Kalifornien.

Apples planer på en butik i Kungsträdgården väcker starka reaktioner. Nu har samrådet förlängts och i ytterligare en vecka har stockholmarna chansen att ge sin syn på saken.

Ett slott av glas. Ett flaggskepp. Så beskriver Apple själva sina planer på en butik i Kungsträdgården. Men alla är inte lika entusiastiska. I det samråd som Stockholms stad har utlyst har redan hundratals synpunkter kommit in och flertalet är kritiska.

”Vi kommer inte till Kungsträdgården för att handla. Vi kommer dit för att få RO”, skriver en av de Stockholmare som deltagit i samrådet.

Flera av kritikerna siktar in sig på den kommersialisering av det offentliga rummet som de menar att butiksbygget skulle innebära.

”Ge parken något den förtjänar. Gör den inte till ytterligare ett altare för masskonsumtion”, skriver en medborgare.

Rosemarie Andersson är inne på samma linje. Hon aktiv i den arbetsgrupp som organisationen Alternativ stad bildat för att protestera mot planerna.

– Citykärnan är kommersialiserad rakt igenom. Det behövs en lunga i City så att man kan komma bort från kommersen, säger hon.

Enligt Apples skisser ska butiken täcka hela ingången till Kungsträdgården från Hamngatan. Därmed kommer den att dominera hela parken, menar Rosemarie Andersson.

– De tar egentligen hela parken. Det blir som Versailles med ett slott och en park bakom.

Rosemarie Andersson menar ser Apples butik i Kungsträdgården som ett av många uttryck för en stadsutveckling som sätter företagsintressen före medborgarnas. Den nya Slussen, Astoriahuset och Nobelcenter är andra projekt hon protesterat mot av liknande skäl.

– Staden förtätas på höjden och bredden och kulturhistoriska värden försvinner.

Kritik mot Apples planer hörs nu från flera håll. Den senaste tiden har såväl Kulturförvaltningen, Stockholms stadsmuseum och Normalms stadsdelsnämnd tagit avstånd från tanken på en stor butik i Kungsträdgården.

Tidigare har Skönhetsrådet gjort tummen ner och uppmanat Stockholms stad att sätta stopp för projektet.

Staffan Löwstedt | Om Apple får som de vill  kommer butiken täcka ingången till parken från Hamngatan
Staffan Löwstedt | Om Apple får som de vill  kommer butiken täcka ingången till parken från Hamngatan. Restaurangen Fridays kommer då att rivas.

– Kommunen har sin fulla lagliga rätt att avsluta planarbetet och det tycker jag att man ska göra. Det finns få kvalitativa offentliga platser i city och de som finns ska utnyttjas av stockholmarna, säger Skönhetsrådets kanslichef Henrik Nerlund till Mitt i.

Från Apples sida är det tyst. Ingen på företaget vill låta sig intervjuas av Syre Stockholm. När projektet presenterades vintern 2016 hyllade Applechefen Angela Ahrendts Stockholm och såg fram emot att storsatsa i staden.

– Stockholm är en fantastisk stad av innovation och vi känner en stor ära över att få möjligheten att bidra till samhället där, sa hon då till Expressen.

Om Apple kommer få skrida till verket med sina planer återstår att se. Inför valet uttryckte allt fler partier sin skepsis mot bygget. I nuläget säger Kristdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ blankt nej. Moderaterna och Socialdemokraterna vill inte sätta ner foten förrän samrådet är avslutat.

Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) betonade när samrådet utlystes att Apple redan köpt marken, men att det inte innebär att företaget kan räkna med att få fria händer.

– Vi har varit tveksamma till den lösning man presenterat. Det kommer inte att bli en byggnad som vi inte vill ha, sa han till Syre Stockholm då.
Om Apples butik blir verklighet innebär det att 375 kvadratmeter som idag är park tas i anspråk. Det kräver i så fall att detaljplanen ändras och därmed ligger frågan i politikernas händer.

Den som vill delta i samrådet kan mejla in sina synpunkter till stadsbyggnadskontoret@stockholm.se senast den 28 september.