Radar · Nyheter

SD blir större i landstinget

Fredrik Sandberg TT/ | Landstingshuset på Hantverkargatan.

Sverigedemokraterna flyttar fram positionerna i landstinget. Liksom i Stadshuset hoppas Alliansen nu locka över Miljöpartiet för att sitta kvar vid makten utan att ge SD inflytande.

Ställningen mellan blocken är i stora drag oförändrad i landstinget. Trots att Moderaterna tappar nio mandat är alliansen fortsatt större än de rödgröna.

Men Sverigedemokraterna, som går fram med sex mandat och stärker sin vågmästarställning, har lovat att föra en mer aktiv politik än under den gångna mandatperioden, då de endast i undantagsfall gått emot alliansens förslag.

– Inför de här kommande fyra åren kommer vi ta mer initiativ och driva vår egen politik, sa förstanamnet Per Carlberg (SD) till SVT Stockholm före valet.

Men alliansen har lovat att inte ge SD inflytande. I likhet med sina partikamrater i Stockholms stad hoppas de nu på att komma överens med Miljöpartiet för att kunna fortsätta styra utan att ge SD inflytande.

– Alliansen har under förra mandatperioden haft goda samarbeten med Miljöpartiet, särskilt när det gäller kollektivtrafiken, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) i ett skriftligt uttalande.

Hon vill inte svara på hur hur stora konfliktfrågor, som den om motorvägen Östlig förbindelse, ska kunna hanteras. Liksom i Stockholms stad var vägen en viktig valfråga för Moderaterna, medan Miljöpartiet är starkt emot.

Miljöpartiet uppger att de inväntar det slutgiltiga valresultatet innan de uttalar sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV