Energi · Kalendarium

Hallå där! …

Erik Agelii är dykare och initiativtagare till projektet Rena botten, i Vaxholm den 15 september.

… Eriq Agelii, dykare och initiativtagare till projektet Rena botten.

Du arbetar på det ideella projektet Rena botten. Vad är det? – Vi är hobbydykare som har bestämt oss för att göra vad vi kan för att förbättra havsmiljön. Vi vill engagera dykare, berörda kommuner och intressenter för att rensa de mest utsatta bottnarna från skadligt avfall och uppmärksamma samhället på problemen. Informera om hur det ser ut på bottnarna och det faktum att skiten som slängs i havet inte försvinner under ytan. Den hamnar på botten där den långsamt bryts ned, ofta till mikroplaster och andra gifter.

Ni säger att bottnarna i skärgården ser ut som rena soptippar. Vad är det ni dykare ser som vi andra är ovetande om? – Det är väldigt olika på olika platser. I fritidsbåtshamnar är det mycket tappat skräp, allt från glasögon och mobiler till ankare och nylontampar. Tyvärr också en hel del som båtägare slängt i medvetet som uttjänta batterier, engångsgrillar och tomburkar. Vid pendlarbryggor hittar vi en hel del gamla fenderdäck, islängda cyklar och shoppingvagnar. Sedan är golfbollar ett stort problem. Många förstår inte vilka miljöbomber de slår ut från sina gräsmattor ner i havet. All växtlighet dör runt en golfboll på havsbotten.

Ni har tagit tag i problemet och arrangerar rensningar. Kan alla vara med och bidra? – Absolut! Alla dykare är välkomna att dyka med oss, men vi behöver även mycket hjälp på ytan för att lyfta upp skräpet som vi hittar. Ärligt talat är det de som är på bryggan som jobbar hårdast.

Hur tycker du vi ska göra för att få fler att bli medvetna om det här problemet? –Sprid informationen och följ oss på Facebook och Instagram. Sen hoppas jag att fler startar liknande projekt runt om i landet. Jag såg att några har dragit i gång Green Divers i Bohuslän, som också städar bottnarna. På många håll i världen görs stora insatser för att städa havet. Det går att göra skillnad.

Rensningarna är ett samarbete med Oceanictech, Håll Sverige rent och Ursuit. Vad innebär detta samarbete?

– Rena botten är ett helt ideellt projekt, utan något ekonomiskt intresse. Vi behöver stöd för att det inte ska kosta deltagarna något att hjälpa till. Oceanictech var med från början och bjuder dykarna på fri gas, Håll Sverige rent och Ursuit bidrar med nätkassar och lyftsäckar som behövs för att samla in skräpet. Dykorganisationen GUE Sweden leder alla dyk och är vår bas för verksamheten.