Radar · Nyheter

Finsk film på Bio Rio-festival

I helgen är filmfestivalen Yksi kaksi filmi tillbaka, nu i Sverigefinska ungdomsförbundets regi. Under devisen ”Vi gillar olika” visas filmer som behandlar exempelvis rasism och hbtq-frågor.

– Som en organisation som representerar en minoritetsgrupp tycker vi det är viktigt att också lyfta personer som på andra sätt tillhör minoriteter, säger Venla Odenbalk.

Finskspråkig film är förstås fortfarande grundbulten i Yksi kaksi filmi. För arrangören Sverigefinska ungdomsförbundet är det dock extra viktigt att filmerna är relevanta för yngre, och att andra minoritetsgrupper får ta plats.

Öppningsfilmen A moment in the reeds är till exempel en kärlekshistoria mellan finska Leevi och den syriska flyktingen Tareq. Dokumentären Boiling point följer bland annat två mäns diskussion som kretsar kring attityden till flyktingar; de har olika åsikter men väljer samtal före våldet. Ämnesvalen, vid sidan av bastun, är inte särskilt vanliga för finsk film, säger Venla Odenbalk.

– Vi ville ha ny finsk film och det är ganska tydligt att det finns teman som oftare skildras internationellt sett, till exempel rasism och hbtq-frågor, men det verkar som att det är ganska nytt att nosa på i Finland. Landet har tagit emot få invandrare och nationalismen är väldigt stark, eftersom det har varit ockuperat.

Sverigefinnar har blivit förtryckta och får ännu inte sina rättigheter fullt tillgodosedda trots sin status som nationell minoritet men nu ser Venla Odenbalk hur andra grupper drabbas hårdare av rasism och diskriminering.

– Det finns mycket vi och andra nationella minoriteter kan lära av varandra. Det är viktigt att lyssna på varandra och förstå varandras historia, därav vårat tema, Vi gillar olika.

Det finns också ett bredare anti-normativt tema representerat, till exempel i filmen Lauri Määntyvaaras tjocka ögonbryn, som Venla Odenbalk vill slå ett extra slag för.

– Den handlar om två unga tjejer som är emot normativ kärlek och crashar olika bröllop i den finska skärgården. Den är väldigt spännande gjord, med roliga genreblandningar och full av överraskningar.

Yksi kakso filmi pågår 14–16 september.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV