Zoom

De stora tappar – i sina starka fästen

Christine Olsson/TT | Karin Wanngård (S) kämpar för att behålla posten som finansborgarråd.

Valkampen är över, men det kan bli blodigt runt förhandlingsborden på flera håll i länet. I Stockholms stad viskas om att Miljöpartiet kan gå ihop med Alliansen. I Södertälje och Botkyrka som varit S-märkta i årtionden hoppas Moderaterna nu kunna gripa makten.

Det blir komplicerat. Mer långtgående slutsatser om hur Stockholms stad kommer att styras de kommande åren är svårt att dra. De rödgrönrosa partierna är fortfarande större än Alliansen, men förlorar sin majoritet. Sverigedemokraternas ökning med 2,8 procentenheter till 8 procent gör dem till vågmästare.

– Jag ser över möjligheterna för att förhindra att SD får inflytande över politiken, säger Daniel Helldén (MP) till SVT Stockholm.

Karin Wanngård (S) menar att Miljöpartiet måste välja sida och inte kan förhandla med Alliansen och Socialdemokraterna parallellt. Hon vände sig till miljöpartistiska sympatisörer och partiaktiva som hon tror skulle motsätta sig ett grönblått styre.

– Det innebär att Anna König Jerlmyr blir finansborgarråd och hon har sagt att hon ska äta upp sin hatt om hon inte får bygga fler motorvägar, säger hon till Mitt i.

Lika oklart är läget i flera av kranskommunerna. Dit hör Södertälje och Botkyrka, där Socialdemokraterna styrt sedan 1992 respektive 1994, men nu tappar stort.

– En S, V och MP-majoritet kommer inte att vara aktuellt, säger Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S) till Länstidningen.

Hon hoppas nu ändå kunna sitta kvar på sin post. Detta med hjälp av ett av blocköverskridande samarbete som ska hålla Sverigedemokraterna, som samlade 14 procent av väljarna, borta från inflytande. Men Moderaterna menar att maktskifte är inom räckhåll, trots att Alliansen är mindre än de rödgröna partierna.

”Södertälje ser ut att kunna få ett alliansstyre”, skriver Moderaternas förstanamn i kommunen Alexander Rosenberg på Facebook.

Yvonne Åsell/TT | Socialdemokraterna har innehaft posten av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje sedan 1992
Yvonne Åsell/TT | Socialdemokraterna har innehaft posten av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje sedan 1992. Men nu kan  Boel Godner (S) sitta löst.

I Botkyrka är läget minst lika svårt. De rödgröna har förlorat sin majoritet, men inte heller Alliansen tillsammans med framryckande Tullingepartiet kan forma en majoritet utan att ta stöd av Sverigedemokraterna.

Inte bara Socialdemokraterna backade i Botkyrka, tappet för koalitionspartnern Miljöpartiet var ännu större. Partiet mer än halverades och fick nöja sig med 4,9 procent, vilket kan ses i ljuset av den skandal som skakade Botkyrkas miljöpartister två dagar före valet. På fredagen avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att partiets dåvarande gruppledare, Ali Khalil, ska ha erbjudit Moderaterna röster i utbyte mot bygglov för en ny moské.

Även Moderaterna gör stora förluster i kommuner som traditionellt varit starka fästen för dem, som Danderyd (-10,6 procentenheter), Ekerö (-10,2) och Vaxholm (-8,6). I den sistnämnda kommunen tycks den infekterade striden om Norrberget haft betydelse. Där vill den M-ledda majoriteten riva en skola och två förskolor för att ge plats åt bostadsrätter, som Syre Stockholm tidigare berättat om. Nu riskerar Moderaterna att förlora makten efter att Vaxholmspartiet blivit största parti.

– Vi har såklart försökt få kontakt med andra partier men de har varit närmast arroganta i sitt beteende. Jag skulle gärna leda i allians med partier från båda de traditionella blocken, säger Vaxholmspartiets ordförande Carl-Magnus Broström till Mitt i.

Tittar man närmare på siffrorna i Stockholms stad ser man att Socialdemokraterna gått framåt i flera områden där man gått kraftigt tillbaka de senaste åren. Inte minst gäller det valdistrikt som ibland ges etiketten ”hipsterkvarter”. S ökade exempelvis med 3,7 procentenheter, medan Miljöpartiet tappade 6,7 runt Nytorget – symbolen för den urbana medelklass som påståtts vara lika förtjusta i sojalatte som i Miljöpartiet. I åtskilliga valdistrikt på Södermalm syns liknande resultat, likaså i Aspudden och Midsommarkransen.

Däremot tappar Socialdemokraterna stöd i en del mer ekonomiskt resurssvaga områden. I områden som Rågsved och Hässelby gård rycker istället Vänsterpartiet fram, men också Sverigedemokraterna har lockat nya väljare.

Feministiskt intiativ behåller sina tre mandat i kommunfullmäktige, inte minst tack vare fortsatt starkt stöd på Södermalm. Väljarna tycks ha lagt stor vikt vid partiets chanser att lyckas. Partiet lockade 3,3 procent i kommunvalet – men bara 0,7 procent av stockholmsväljarna i riksdagsvalet där man var utdömda på förhand.

Kommunvalet i Stockholms stad

Socialdemokraterna 22,2 procent (+0,3) – 23 mandat

Vänsterpartiet 13,0 (+4,1) – 13

Miljöpartiet 8,4 (-5,9) – 9

Feministiskt initiativ 3,3 (-1,3) – 3

Moderaterna 21,0 (-6,2) – 22

Centerpartiet 7,9 (+3,2) – 8

Liberalerna 10,2 (+1,9) – 10

Kristdemokraterna 5,1 (+1,8) – 5

Sverigedemokraterna 8,0 (+2,8) – 8