Radar · Nyheter

Ungas strejk för klimatet växer

I tre veckor har 15-åriga Greta Thunberg skolstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset. I dag fredag, två dagar före valet, får hon sällskap av elever runt om i landet.

”Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det med.” Det budskapet spred Greta Thunberg när hon inledde skolstrejken – tillsammans med 22 alarmerande faktauppgifter om klimatkrisen.

Uppmärksamheten blev stor – även internationella medier som The Guardian nappade. Snart anslöt sig flera till Greta Thunbergs aktion. Såväl andra elever som lärare har satt sig bredvid henne utanför Riksdagshuset. Än fler väntas dit på fredagen, under strejkens sista dag. Samtidigt kommer elever att strejka utanför kommunhus och på sina skolor runt om i landet med krav på radikala förändringar för att möta klimathotet. Och i Norge uppmanar organisationen Natur och ungdom elever att delta.

Reaktionerna på strejken har varit många och starka. I sociala medier har hatet flödat mot Greta Thunberg, men också stödet har varit massivt. Hennes ålder har stor betydelse i sammanhanget, tror Fältbiologernas Joakim Andrén som är med och organiserar fredagens aktion.

– Man har alltid pratat om att ”vi ska rädda klimatet för våra barn”. Nu stiger barn fram och säger ”hej, det mitt klimat ni har misslyckats med att rädda”. Att våga ställa sig upp och säga att det handlar om mig är en oerhört stark handling, säger han.

Under lördagen talar Greta Thunberg i Rålambshovsparken när Peoples climate march inleds.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV