Radar

Sametinget ansöker om akutstöd

Drygt hälften av Sveriges samebyar lider i sviternas av sommarens bränder, enligt Sametinget.

Regeringen meddelade nyligen att 110 miljoner har tilldelats skogsbruket för att täcka kostnader efter sommarens bränder. Nu står det klart att 31 av 51 samebyar också lider i sviterna av sommarens bränder, enligt en undersökning av Sametinget.

Nu ansöker Sametinget om 60 miljoner kronor extra för ökade kostnader till följd av torka och bränder. Även rennäringen har lidit stora skador. 21 500 hektar betesmark är drabbat av bränderna, skriver Sametinget i ansökan till regeringen.

Enligt Sametinget finns det i skrivande stund stor osäkerhet kring hur renarna kommer att bete sig i kringliggande områden.

– Vi ansöker om de här medlen för att kunna täcka kostnader som samebyarna kan få vid utfodring men även samlingskostnader då man måste använda sig av andra betesområden och kanske flytta vidare på grund av trängsel, säger Marita Stinnerbom, ordförande i rennäringsnämnden, till SVT Sápmi.

Behovet av hö och ensilage kommer därtill att vara stort, dels med tanke på avsaknad av reservbetesområden och andra påfrestningar till följd av allt svårlästa klimatbeteenden. 17 samebyar har meddelat Svenska Samernas Riksförbund att de är berörda av bränderna, men stor ovisshet råder fortfarande eftersom omfattningen ännu inte kunnat kartläggas.

– Det här handlar om akutstöd till just den här vintern. Men på längre sikt är det ingen lösning att utfodra renarna, säger Niila Inga, ordförande i SSR, till SVT Sápmi.