Radar

Barnfetma i Stockholm en klassfråga

Övervikt och utvecklad fetmasjukdom hos förskolebarn i Sverige förblir utbredd, och ny studie bekräftar att barns hemkommun spelar in.

Tolv procent av Sveriges fyraåringar lider antingen av övervikt eller fetma. I landet visar sig skillnaderna stora beroende på om barn växer upp i socioekonomiskt starka eller svaga områden. Stockholm är inget undantag.

Det är Barnhälsovården i Sörmland som har sammanställt barnhälsorapporter från 19 av Sveriges 21 landsting. Skärholmen i södra Stockholm är det dubbelt så vanligt med fetma och övervikt bland fyraåringar jämfört med Danderyd. Skärholmens generellt låga inkomst- och utbildningsnivå lyfts fram som en bidragande orsak:

– Vi vet att föräldrarnas utbildning är den starkast påverkande faktorn, säger Paulina Nowicka, docent vid KI och som forskar om barnfetma, till TT.

Även vilket bostadsområde du bor i spelar in, understryker hon. Och i stället för att peka ut föräldrar i socioekonomiskt svagare områden som ”sämre föräldrar” väljer Paulina Nowicka att peka på de olika förutsättningar som föräldrar i rika respektive fattiga områden har.

– Föräldrar i socioekonomiskt utsatta områden har oftare obekväma arbetstider, vilket leder till stress. Och vi vet att framför allt mammors stress leder till fetma, säger hon.

Problemet med barnfetma i huvudstadsregionen är emellertid inget nytt fenomen, och trots att siffror över hela länet minskar höst öppnar en ny klinik för att tackla barnövervikt vid Sophiahemmet. Barn i åldrarna 4–17 från hela länet kommer att vara välkomna dit.

Att tackla problem med fetma och övervikt i tidig ålder är viktigt för att minimera risken för fortsatt höga viktnivåer i vuxen ålder. Ökningen av andelen barn på förskolan som utvecklat sjukdomen är mycket högre i dag än under 1980-talet.

– Det är en stor ökning, säger Paulina Nowicka. Vi ser effekterna av att både stillasittandet och tillgången till kaloririk mat har ökat i samhället.