Radar · Nyheter

Stockholm backar om ensamkommande

Ensamkommande unga ska få fortsätta gå i skolan i väntan på besked om gymnasielagen. Det meddelar nu utbildningsförvaltningen i Stockholms stad. En del av dem hänvisas dock till en tillfällig verksamhet i Tensta.

Förra veckan berättade Syre Stockholm om Omid Khademi och andra ensamkommande ungdomar som inte var välkomna tillbaka till skolan efter sommarlovet. Detta eftersom skolorna inte fått några pengar för dem, i väntan på att Migrationsöverdomstolen ska avgöra om den nya gymnasielagen ska tillämpas eller inte. Men nu kommer nya besked från Stockholms stad.

De elever som kan komma att omfattas av gymnasielagen och som skulle ha påbörjat en gymnasieutbildning i höst erbjuds en tillfällig verksamhet på Tensta gymnasium. Det handlar inte om vanliga gymnasiestudier utan stöd till självstudier och vad man kallar ”samhällsvägledning”.

Liisa Korvenranta, ungdomscoach på Stockholms stadsmission, är inte nöjd med lösningen. Hon påpekar att det handlar om en grupp som lever i stor otrygghet och där många känner sig svikna efter en lång rad av negativa besked ifrån myndigheter.

– De hade blivit lovade att gå i skolan. Jag tror inte ungdomarna är motiverade att gå till en tillfällig lösning, säger hon.

De som håller på med en utbildning, antingen ett nationellt program eller språkintroduktionsprogram, ska få fortsätta på samma sätt som under vårterminen.

– De som har påbörjat en utbildning har rätt att slutföra den, säger gymnasiedirketören Peter Lyth.

Kommunerna i länet har hanterat frågan på olika sätt. Enligt Sveriges Radio Stockholms rundringning låter bland andra Botkyrka, Tyresö och Södertälje de ensamkommande gå i skolorna, medan Nacka hör till dem som säger nej.

– Vi följer lagen i Nacka och några andra beslut finns inte, säger Jill Salander, som arbetar med gymnasieutbildning inom Nacka kommun till Sveriges radio Stockholm.

Syre Stockholm talade med Omid Khademi i onsdags. Han hade då inte hört talas om att ensamkommande skulle få plats i skolan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV