Energi

Hallå där! …

… Margaretha Odberger, lärare på Stockholms Universitet, gerillaodlare och ansvarig för Rågdalens skogsträdgård.

Ni har fått bidrag från Miljöfonden för att under 2018 arrangera en gratis naturskola inom ämnet natur och hållbarhet. Berätta, vad innebär det här?

– Vi och några grannar har arbetat med att skapa en matskog på platsen i över tio år. Vi tyckte parken kunde bli lite mer tillgänglig och bjuda in de som bor i områdena. Naturskola är ett koncept som myntats av Naturskyddsföreningen och några av kvaliteterna av att vara utomhus är att barn lär sig bättre, praktiska aktiviteter gör oss närvarande och inspirerar kreativiteten.

Vad kan deltagarna förvänta sig av den här skolan?

– Man vistas med sitt barn i en utomhusmiljö som är inspirerande och prova på kreativa saker som att baka över öppen eld, skapa egna trähalsband. Vi har hittat snok och kopparorm, smakat ovanliga bär vi odlar med mera.

Ni beskriver er park som ”en busodlad park på kommunens mark”, vad menar ni med det?

– År 2009 började det ideella nätverket Tillväxt.org att plantera träd och ”gerillaodla” en park, så småningom växte den och blev cirka 1 500 kvadratmeter stor med allt från valnötter till hallon och ätbara perenner och örter. Ingen äger parken förutom de som bor i Stockholm och Huddinge. Nu ska parken ingå i Rågsveds naturreservat.

Vad är det som gör en skogsträdgård speciell jämfört med annan odling?

– Skogsträdgården är en ätbar skog, en ”matskog”. Den är designad av människor precis som en vanlig park och efterliknar naturens egen med naturlig succession. Vatten, näringscirkulation, kolinbindning och växtspridning sker med naturens hjälp istället för att vi människor ska springa runt med vattenkannor. Det med kolinbindning är superintressant, det minskar växthusgaserna genom att binda in kol från luften i jorden och den vedartade växtligheten.

Vad är era framtidsplaner för parken?

– Vi vill fortsätta vistas här och utöka parken i samarbete med kommunen och människorna i området. Gärna ha aktiviteter som Naturskolan, kanske i samarbete med Naturskyddsföreningen som myntat begreppet.