Radar · Nyheter

Strid om hyror när byggandet minskar

Byggnadet i Stockholmsområdet minskar. Enligt nya siffror från SCB började 44 procent färre bostäder att byggas under första halvåret 2018 jämfört med samma period i fjol. I landet som helhet är minskningen 10 procent.
Sedan 2012 har byggtakten successivt ökat, men nu märks alltså en märkbar avmattning.

Liberalerna i Stockholm ger den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset skulden.
– Det är djupt oroande och vittnar om att vi riskerar en total byggkrasch om Stockholm nu går in i en lågkonjunktur, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande.

Ett av Liberalernas förslag för att fler bostäder ska byggas är att tillåta fri hyressättning för nybyggda hyreslägenheter. Övriga allianspartier har liknande förslag.

På Hyresgästföreningen är man orolig över förslagen om en friare hyressättning och inleder en kampanj inför valet. Enligt en rapport som företaget Ramböll tagit fram skulle rena marknadshyror kunna ge hyreshöjningar på mellan 25 och 50 procent.
– Vårt mål är att de partier som i dag är positiva till det de kallar friare hyressättning, alltså marknadshyror, ska inse att detta inte är någon lösning på dagens bostadssituation, säger Hyresgästföreningens Johan Pelling i ett pressmeddelande.