Radar · Nyheter

Stockholmarna redo för kamp mot nazismen

Ulf Palm/TT | We are-nätverket agerar vid demonstrationer, som vid den här i Ludvika, under namnet ”Clowner mot rasism”.

Till helgen marscherar nazister på Stockholms gator. Samtidigt kommer människor att visa sitt stöd för demokrati och mänskliga rättigheter. Och att bjuda motstånd är viktigt, enligt företrädare för We are-nätverket som följer Nordiska motståndsrörelsen (NMR). De har sett hur organisationen fått utrymme när motståndet minskat.

We are-nätverket har i ett års tid följt och dokumenterat NMRs aktiviteter. Syre Stockholm har talat med en av dem som vill vara anonym på grund av de allvarliga hot som NMR-aktivister utsatt nätverkets medlemmar för. Hen menar att nazisternas utrymme har vuxit de senaste åren.
– De känner att de inte får samma motstånd som för fem–sex år sedan, då det alltid var motdemonstrationer. Nu har jag sett dem marschera från Mynttorget från Medborgarplatsen utan att mötas av någon opposition.

Hen tror inte på strategin att det är bättre att ignorera nazisterna för att inte ge dem onödig uppmärksamhet.
– Det har funkat att ignorera rörelser som högerextrema ”Stå upp för Sverige”, de för nu en ganska tynande tillvaro. Men NMR lever inte av motståndet på samma sätt.

NMR har fått tillstånd att gå en sträcka några hundra meter runt Kungsholmstorg klockan 13 på lördagen. En timme tidigare börjar en helt annan demonstration ett par kilometer därifrån på Norra Bantorget, där människor samlas till stöd för strejkrätten under parollen ”Strike back”.

Företrädaren för We are-nätverket som Syre Stockholm talar med  är övertygad om att NMR medvetet håller demonstration samma dag som det vänsterorienterade arrangemanget för att söka konfrontation.
– Det är absolut ingen tillfällighet, säger hen.

Medlemmar i We are-nätverket följde ett trettiotal svenska NMR-aktivister till den samling som hölls i Åbo förra helgen. De dokumenterade då hur företrädare för Sannfinländarna, som tidigare suttit i den finska riksdagen, deltog i samma manifestation som nazisterna.

We are-nätverket menar att liknande tendenser finns i Sverige, att grupper som gör anspråk på att vara rumsrena har kopplingar till uttalade nazister. Exempelvis hade Alternativ för Sverige medlemmar från både NMR och Nordisk ungdom med på sin senaste samling i Stockholm.
– Vi ser en radikalisering i både Sverige och Finland, där partier som vill in i riksdagen inte har något problem med att röra sig med nazister.

På lördagseftermiddagen arrangerar nätverket Kämpa Stockholm en ”gatufest mot fascism” från Observatiorielunden till Mynttorget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV