Radar · Nyheter

Marsch för djurens rättigheter

På lördag går djurrättsaktivister ut på Stockholms gator för att ge röst åt djuren. ”Vårt budskap är ’stoppa djurförtrycket’. Vi har inte rätt att utnyttja djuren som vi gör”, säger Tissi Aum, en av arrangörerna av Djurrättsmarchen.

Konkurrensen är hård för Djurrättsalliansen, som på lördag arrangerar Djurrättsmarschen – samma dag som det hålls demonstrationer mot såväl den nazistiska närvaron i staden som mot inskränkningar i strejkrätten. Men Tissi Aum upplever medvind för djurrättsrörelsen och hoppas på många deltagare.

– Jag ser hur människor i större utsträckning väljer att inte konsumera djur, att handeln uppfattar det och att fler också blir aktivister, säger hon.

I år ordnas manifestationer för djurs rättigheter samtidigt i ett drygt tiotal länder. I Sverige hålls marscher i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Tissi Aum upplever en märkbar skillnad i hur yngre människor ser på det hon anser vara förtryck av djur, jämfört med äldre.
– Inom tio år tror jag att det är mer norm att inte konsumera djur än att göra det. Jag ser hur barn och ungdomar blir mer och mer medvetna. Det börjar ofta med vad man äter och genom det får man upp ögonen för annat djurförtryck som päls, läder och djurexperiment.

Att den nya djurskyddslagen som klubbades i somras inte innebar något förbud mot minkuppfödning var en besvikelse för djurrättsrörelsen. Men frågan lever i högsta grad vidare, menar Tissi Aum.
– Jag tror att det kommer handla mycket om pälsdjursuppfödning framöver.